Банкет за стране новинаре у срушеном Вуковару 1991.
25. септембра, 2021.
Трагом случаја слике „Стражар“
25. септембра, 2021.
Прикажи све

Европа пала на прелазима

Двадесет година систематског и системског одузимања права заснованог на томе да ви морате да будете губитник, јер припадате другој етничкој групи, рађа осећај дубоког понижења. Прелаз је сам по себи понижење, он је направљен да се нормалан човек понизи, да се учини малим и да се осећа као криминалац.

У основи, несрећа и криминалци су и правили те границе, оне нормалнима нису потребне. У колони у којој чекам и одговарам на ваша питања владају бес, љутња и понижење. И Срби и Албанци чекају парче папира и на њему исписану бедну судбину простора који је уништила неправда, каже за “Вести”, директор Дома културе у Грачаници, писац и новинар Живојин Ракочевић.

Зашто је Приштина послала до зуба наоружану полицију на административне прелазе и широм севера КиМ?

– Много је одговора на то питање, да кренемо редом. Несигурност и производња непријатеља потребни су свакој недемократској власти, па и овој, последњој, Куртијевој. Борба против Срба и “потврда суверенитета” се увек политикантски исплати, а и пред изборима смо на КиМ, “суверенитет” прикрива бежанију с КиМ и економску и здравствену пропаст.

Зашто је млака реакција Запада на приштинско звецкање оружјем?

– Европа готово не постоји у овдашњем претполитичком друштву. Пракса, на северу КиМ, показала је да западни центри моћи допусте и са стране управљају локалном кризом, а потом сукобљене стране доведу на преговоре. У таквим преговорима, нестала су наша права.

Живојин Ракочевић, (Фото: Радио контакт плус)

Шта се желело постићи одлуком о таблицама, свега два дана после одласка специјалног представника ЕУ Мирослава Лајчака из Приштине?

– Мирослав Лајчак се диви административном прелазу Мердаре. У то гвоздено чудовиште, гвоздену завесу постављену тамо где никада није било границе, европски порески обвезници су уложили четири и по милиона евра. Европски Лајчак је твитнуо с границе, с Мердара, да је поносан због тог извора понижења и мржње, а у Подујеву и Куршумлији Албанци и Срби гладују. Идеја Европе је понижена.

Како би се одлука о таблицама могла одразити на живот Срба на КиМ?

– Основно питање Срба јесте: Шта нам се још може узети? Зашто вам ово треба? Колико је понижења довољно да изгубите осећај слободе, лични, национални, државни. Од Срба се тражи да пристану на албански доживљај слободе. То је скупа цена етнократије и интереса чији су таоци Срби, слободни људи, грађани, нормалан свет и људска права.

Протести све масовнији

Мирни протести Срба на Јарињу као одговор насилној окупацији коју спроводи специјална јединица Росу трају трећи дан, заредом. Срби са севера КиМ захтевају слободу кретања, повлачење Росу и наставак преговора, а придружили су им се млади из Грачанице, Штрпца и других места са севера КиМ. Саобраћај на Јарињу и Брњаку је у прекиду, а повећава се број грађана који протестују на прелазима због одлуке приштинских власти о одузимању регистарских таблица са севера КиМ и замени таблица из Србије пробним уз таксу од пет евра. Јаке снаге Росу су у блиндираним возилима, с дугим цевима и шок-бомбама, а грађани, према наводима косовских медија, од прошлог понедељка под блокадом тешком механизацијом држе главне магистралне путеве ка прелазима. На Мердарама је саобраћај успорен, а гужва је због замене таблица.

На прелазима до повлачења одлуке

Протести у близини Јариња и Брњака настављају док Приштина не повуче одлуку, поручио је градоначелник Северне Митровице Милан Радојевић додајући да су грађани прихватили апеле председника Вучића да то буду мирни и ненасилни протести. Апеловао је на ЕУ да приволи Приштину на договор како би се нашао компромис и упозорио да ако одлука Приштине остане на снази, север КиМ може да задеси хуманитарна катасрофа.

Аљбин Курти, премијер привремених приштинских институција, позвао је градоначелнике на северу КиМ да уклоне возила која блокирају путеве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *