Наука и генетика: Како наслеђени гени одређују наше животне изборе
25. септембра, 2023.
Мјесто поезије је међу људима, а не у библиотекама
25. септембра, 2023.
Прикажи све

Ђорђа Мелони више не грми против ЕУ

Meloni ima solidan odnos sa Ursulom fon der Lajen

Радикална десничарска партија „Браћа Италије“ је пре годину дана постала најјача политичка снага у Италији. Шефица странке Ђорђа Мелони је од тада премијерка. Kаква је била прва година власти?

Meloni ima solidan odnos sa Ursulom fon der Lajen

„Приватни живот? Kакав приватни живот?“, одговорила је уз ироничан осмех Ђорђа Мелони (46) када је познати телевизијски новинар Бруно Веспа пред камерама питао како проводи своје слободно време.

Пре тачно годину дана њена партија је победила на изборима, а месец дана касније Мелони је постала премијерка. Она је рекла да од тада има времена само за оне приватне ствари које „морају да се обаве“.

Изгледа да је дужност премијерке у влади састављеној од три тврде десничарске партије поприлично напорна. Мелони тврди да је тај посао није променио.

Она је додуше у телевизијској емисији „Порта а Порта“ рекла и ово: „Не прође ни дан да се не запитам, да ли сам иста особа као раније. Стално се плашим да не будем верна себи, али остала сам таква.“

„Прилагођавам се“

Она после изборне победе није понављала радикалне пароле из предизборне кампање. Покушава да води политику у земљи према строго конзервативној слици породице. И углавном наставља успешну економску политику коју је водио њен претходник Марио Драги.

У Европи се понаша скоро умерено. Више нема оштре критике Европске уније. У остатку света тражи пријатеље и савезнике.

Радикалне тонове препушта коалиционом партнеру Матеу Салвинију из партије десничарских популиста Лега као и демохришћанском министру спољних послова Антонију Тајанију. Он иде трагом преминулог шефа покрета „Напред Италија“ Силвија Берлусконија.

Salvini, Berluskoni, Meloni pri formiranju koalicije

„Имам једну политичку причу иза себе, прилагођавам се стварности која се мења“, каже Мелони. Она додаје да је однос према вештачкој интелигенцији у потпуности тема за десницу.

Kаже и да јој у свакодневном раду у влади не смета чињеница да се налази на челу партије која на свом грбу има вечни пламен са Мусолинијевог гроба.

Помирљив став према Бриселу

И њени партнери у Европи очито игноришу ту чињеницу. Високи чиновници Европске уније из Брисела кажу да су изненађени благошћу наступа италијанске премијерке.

Kада је ступила на дужност рекла је да жели да доста тога промени у Бриселу и да офанзивније заступа италијанске интересе. У међувремену је изгледа разумела да боље функционише тишим тоном иза кулиса.

Приликом сусрета са социјалдемократским немачким канцеларом Олафом Шолцом у Риму, рекла је представницима медија да постоји сагласност у свим битним пољима политике и да се тражи програмска сарадња. Шолц није противречио.

И са Урсулом фон дер Лајен, демохришћанском председницом Европске комисије, Ђорђа Мелони је успоставила добар однос.

Мелони је склопила мир са Европом и зато што из Брисела редовно стиже новац. Италија је један од највећих прималаца из фондова за обнову после пандемије – субвенције и кредити за Италију износе 190 милијарди евра. А када су у јулу искрсле тешкоће у исплати једне рате, Урсула фон дер Лајен је обећала да ће да помогне.

Тежиште – заустављање миграција

Председница Европске комисије и италијанска премијерка су при недавној посети Лампедузи показале да су на истој страни у миграционој политици – контрола граница, мање долазака, боља сарадња са транзитним земљама. Фон дер Лајен једино није подржала идеју Ђорђе Мелони да морнарица блокира обалу северне Африке.

U krugu lidera država EU

Њих две су заједно два пута путовале у Тунис, како би код председника Туниса испословале споразум о задржавању миграната. Мелони посвећује већу пажњу северноафричком подручју и заустављању миграције из тог правца:

„Сада морамо да се озбиљно позабавимо овим. Запад је предуго игнорисао Африку“, рекла је Мелони на маргинама Генералне скупштине Уједињених нација у Њујорку.

Велика подршка, конзервативна политика према породици

Ђорђа Мелони према анкетама ужива велику подршку. Чак 53 одсто испитаника су у августу били задовољни њеним радом. Kанцелар Шолц у Немачкој у исто време добија 31 одсто позитивних оцена.

Мелони изазива дискусије и повремене протесте изузетно конзервативним ставовима о породици. Попут свог „доброг пријатеља“, мађарског премијера Орбана, Мелони сматра да се породица састоји од „оца, мајке и детета“.

На „Демографском скупу“ конзервативних партија који је одржан средином септембра у Будимпешти, рекла је да је важно да се што више повећа наталитет да би се спасла нација.

Истополни родитељи, сурогат мајчинство или абортуси у таквом поимању света немају шта да траже. Ђорђа Мелоне има мото: „Ја сам жена, Италијанка, мајка и хришћанка.“

Она се у Будимпешти пожалила да су у данашњој култури те вредности изложене сталним нападима. „То је опасно за наш идентитет породице и нације. Без идентитета смо само алати, бројеви без свести. Бранити човечанство значи бранити идентитет.“

У Италији се та политика конкретизује високим издацима за младе породице и децу. Родитељска права хомосексуалних парова се ограничавају. Влада намерава да донесе још оштрије мере против малолетничког криминала, бежања из школе и родитеља који се не брину од деци.

На међународном паркету

Шефови држава и влада Европске уније и групе Г7 осетили су олакшање када је Ђорђа Мелони безрезервно подржала украјинску одбрану од Русије. Њен добар пријатељ Орбан има другачији став.

Амерички председник Џо Бајден је похвалио став италијанске премијерке, да се у Украјини брани и слобода Европе. „Надам се да ћете бити добри према мени“, нашалио се Бајден када га је Мелони посетила у Белој кући.

Мелони се значајно насмејала, јер је Бајден пре годину дана њену изборну победу означио као „опасност за демократију“. „Сада смо пријатељи“, објавила је Мелони после разговора у четири ока.

Извор: dw

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *