Тенденције на црногорској политичкој сцени
7. децембра, 2021.
Чувари и рушитељи Његошеве капеле
7. децембра, 2021.
Прикажи све

Цетиње изван „српског света” и потпуно ван Црне Горе

Еколошка књажевина, па још стара… Господин који се кандидовао на цетињским локалним изборима са листом „Еколошка књажевина Стара Црна Гора“ ни сам није вјеровао да може бити успјешнији од добијених стотинак гласова, па вјерујем да га није спопала туга због изборног неуспјеха. Али, у једном је успио. Назив његове листе најбоље осликава стање свијести на Цетињу, потврђено у бројкама пребројаних гласова на локалним изборима прексиноћ.

То што ДПС губи повјерење бирача је једини заједнички именитељ за политичка збивања на Цетињу и у осталим црногорским градовима. Других – нема. Гдје сте још видјели да СДП утростручује свој резултат? Гдје још постоји политичка групација „Стара гарда ЛСЦГ”? Или – гдје, осим у општинама са доминантним мање-бројним народима, нема ДФ изборне листе у политичкој понуди? По свему овоме Цетиње не само да не припада пројекцијама „српског света” него дебело искаче и из сваке црногорске политичке логике и важећих трендова у највећим црногорским градовима.

Политичка свијест грађана престонице збиља није одмакла од амбијента „књажевине“ оне „старе Црне Горе”. Само што ето, умјесто оног српског придјева коју је имала петровићевска Црна Гора, ова цетињска је кобајаги – еколошка. Залагање грађанских партија (УРА, Демократе…) да обичај устоличења цетињског митрополита од стране српског патријарха буде спроведен онако како се спроводио за вријеме очева и ђедова садашњих становника Цетиња, једноставно је означен као „издаја Црне Горе”! Брига црногорске Владе да Јоаникије са својим свештентсвом добије иста грађанска права на Цетињу, као муслимански реис у Подгорици или католички бискуп у Котору, у цетињској је локалној причи маркиран као „брука и срамота”. И тако је, дугогодишњи сателит ДПС-а, и Вељовићев саборац са гумених барикада, Коњевићев СДП – добио велику подршку на цетињским изборима. Да не буде да смо гласали за Мила, гласаћемо за Рашка.. Да, партија Рашка Коњевића, оног бившег министра који се прославио констатацијом да је „сузавца било довољно”, она је истужила елегију над сузавцима баченим на „цетињске” демонстранте, и очигледно, ван сваке логике и принципа, – поентирала и политички профитирала на томе. СДП Цетиња је добио гласове Цетињана и дискретни лајк поменутог реиса. Еј… коме треба оваква збрка принципа и симбола. Лајк за Белведер? Реисов?

Одбрамбени набој и патос становника старе књажевине и њихова оданост Господару – очигледно су феномени који су уткани у ДНК Цетињана. Требаће још воде да протекне коритом давно пресушене ријеке Цетине, и још дима да искуља из давно угашених цетињских фабрика, па да ови Цетињани или неки други, нови и бољи, схвате да нема смисла ратовати против свијета сопствене грађанске, законске и институционалне државе Црне Горе. И то све зарад улоге „Посљедње (одбрамбене) карауле“ одлазећег предсједника и његове идеологије…

мр Филип Драговић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *