Човјек који је београдски Универзитет учинио међу најбогатијим у Европи
6. децембра, 2021.
Цетиње изван „српског света” и потпуно ван Црне Горе
7. децембра, 2021.
Прикажи све

Тенденције на црногорској политичкој сцени

Тенденције на црногорској политичкој сцени кроз мојковачке* локалне изборе

➖ Излазност:  

  1. године број уписаних бирача ‒ 6814
  2. године број уписаних бирача ‒ 6891
  3. године број уписаних бирача ‒ 7104

  1. године број важећих гласова ‒ 5462
  2. године број важећих гласова ‒ 5847
  3. године број важећих гласова ‒ 5852

Излазност остаје висока, али не и рекордна како јављају медији, користећи се искључиво процентуалним резултатима. Када се погледају апсолутне бројке, број важећих гласова се смањио више пута у односу на умерено смањење броја укупних гласача. Дакле, излазност је нешто мања него на парламентарним изборима 2020. године, што може сведочити о порасту апатије међу бирачким телом, али и о чињеници да је ДПС изгубио владајућу позицију у Црној Гори, те је један део бирача, који је 2020. године био приморан да гласа за ту партију, једноставно одбио да изађе на биралишта.

➖ Партијски (не)успех

Највећи појединачни успех, то јест раст подршке у односу на претходна два изборна циклуса (2020. и 2017. године), бележи УРА под руководством Дритана Абазовића. Као што можете видети из графикона, УРА је премашила своје резултате у поређењу са претходна два циклуса. Можемо претпоставити да се један део бирача који су гласали за ДПС/СДП/СД преметнуо на страну УРА због умерене грађанске позиције дате партије. Осим тога, здраворазумски је закључак да је УРА добивши део власти такође покупила и део бирачког тела који гласа зарад личног интереса, мислећи да тако стају уз власт.

Највећи пад дефинитивно бележи ДПС, који је у графикону с јасном намером приказан скупа са СДП и СД, иако са њима није заједнички наступао 2020. и 2017. године. Разлог за то је што ове три партије заступају исту идеологију која се може окарактерисати као прозападни црногорски национализам, дакле, чудновата смеса спољнополитичке усмерености ка грађанским либералним демократијама уз дискурс који се често прелива у црногорски шовинизам. Изгубивши власт, ДПС се логично обједињује са партијама веома сличног идеолошког, али и интересног, усмерења. Стога је неправилно тврдити да партије ове идеологије не губе на популарности откад је формирана нова Влада Црне Горе.

Демократе Алексе Бечића су у мањем паду, уколико сумирамо приказане резултате. Демократе јесу побољшале свој резултат у поређењу са 2020. годином када је највећи остатак опозиције био уједињен око коалиције За будућност Црне Горе. Та коалиција је имала велики синергијски потенцијал, будући да је била отворено подржана од стране православних епархија у Црној Гори, те је остајање ван те коалиције Демократама у одређеној мери снизило рејтинг. У међувремену се та коалиција распала, достигавши свој краткорочни циљ смене ДПС-а на парламентарним изборима. Након тих догађаја Демократама поново почиње да расте рејтинг, али недовољно да достигну ниво од 2017. године.

Пад удруженог ДФ и СНП-а изгледа драстично, уколико упоредимо резултате из 2020. године и оне са садашњих избора у Мојковцу. Међутим, овај пад је директна последица распада коалиције ЗБЦГ, која је поразила ДПС 30. августа минуле године. У Мојковцу је спроведен својеврстан тест, где је премијер Здравко Кривокапић подржао независну листу Не дамо Мојковац (јасна алузија на успешну крилатицу Не дамо светиње), док је Уједињена Црна Гора Горана Даниловића направила камбек пребацивши цензус. Ипак, чак и са ове две листе ДФ не достиже резултат са прошлих избора, умногоме због губитка синергијског ефекта који је ишчилио распадом коалиције ЗБЦГ. Када погледамо резултате ДФ-а и СНП-а на изборима 2017. године, они заиста бележе благи пораст.

➖ Закључак

Из приложеног се да закључити да за нове партије на умереном десном спектру у Црној Гори има места, али ово је тек почетак. Пред Владом је мандат до 2024. године и од њених резултата ће директно зависити успех неке будуће нове странке под руководством актуелног премијера Здравка Кривокапића. Можемо видети да је умерена и конструктивна позиција Горана Даниловића за протеклих годину дана довела до раста његовог рејтинга. Странчарење се не исплати и грађани поштују принципијелну позицију господина Даниловића. Демократе остају мање-више у истом положају, они могу профитирати у том случају да се још бирача ДФ-а и СНП-а одлије новој странци Кривокапића, која ће бити формирана у будућности. УРА постепено расте на рачун ДПС-а, то је стабилна тенденција, као и опште снижавање рејтинга партије Мила Ђукановића.

* Резултати са избора 2020. и 2017. године су преузети из званичних извора, док су резултати са јучерашњих локалних избора у Мојковцу преузети из незваничних извора.

Александар Ђокић

Извор: Фејсбук

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *