Засвирај, па за пас зађени!
19. новембра, 2021.
Ломљење „шаховске табле“ Монтенегра
20. новембра, 2021.
Прикажи све

Бројеви и политика: Зашто је 4 посланика УРА-е веће од 24 ДФ-а

Сала УРЕ, (Фото: Архива)

Могу ли 4 посланика УРА-е да уцјењује 27 посланика листе ЗБЦГ? Је ли принципијелно и легитимно да се један посланик УРА-а прави важнијим и паметнијим од 6 посланика из сусједне листе једне те исте парламентарне већине? Каква је то математика? Бојим се, да смо дошли у ситуацију да можемо констатовати како је 27 више од 4, – али ништа више од тога. Бројеве можемо гомилати и њихову величину пресипати из шупљег у празно, али када их поставимо пред задате теме они добијају разнолика значења и вриједности.

Абазовићев говор 31. Августа, након побједе на изборима, (Фото: Принтскрин/Јутјуб/Црно на бијело)

Крхки метаболизам наше мале државице, који – више од неких јачих или пространијих држава – зависи од вјетрова који дувају са стране, једноставно не може да издржи ”прљави плес” који са евро-атланским интеграцијама игра, рецимо, србијански диктатор Вучић. Вучићев плес са Европом је прљав утолико што и он добро зна да му мимо ЕУ перспективе нема ’леба, али опет, стицајем разно-разних привредно-политичких околности има комоцију да врцка неке лажне кораке који простом пуку сугеришу ”као да можда и неће” у Европу. Једноставно, такве п-п околности нова црногорска влада није добила у насљеђе и нема ни потребе ни могућности да прави било какве дриблинге ( лијево – десно ) осим да се креће право, јасно и једноставно путем интегрисања у ЕУ. Ако је при том видљиво из авиона да је овај европски пут уједно и најефикасније средство уклањања штетних посљедица тродеценијске владавине ДПС-а, онда је уређење друштва по европским стандардима политички буквар нове црногорске власти.

Отуда, нема ни мјеста ни времена за политичку зафрканцију у којој ћемо испред деполитизације судства, уређивања тужилаштва, завођења реда у школству, полицији и Јавном сервису – ставити пјесме о Косову, забринутост о темељном уговору са СПЦ, оцјењивање рада Хашког суда и сл… Јер, ово друго ре-анимира Ђукановића, збуњује Американце и Европљане…. а Русија, како каже стара досјетка, ” далеко”… Ово прво је дезинфикација и дератизација Црне Горе од загађења једноумљем и непотизмом. Ово друго је забава за медијски циркус Вучићеве јавности, а без икаквог суштинског значаја за политичке токове у Црној Гори. О Косову можемо пјевати на за то прикладним мјестима, у црквеним портама, стадионима и фолклорним друштвима. Не можемо бити веће патриоте од Владе Србије која сарађује и са Владом и са Парламентом тзв. Косова. О уговору између Владе ЦГ и СПЦ не смијемо бити нестрпљивији од саме СПЦ којој се очигледно не жури по том питању. Хашки суд… Мислим да је сваком јасно да су нам сада пречи црногорски судови.

Вучић на сједници СНС-а, (Фото: Данас)

Када све ово знамо, јасно нам је, да су 4 посланика који држе овакав курс црногорске политике ”бројнија” од 24 који не схватају политику на озбиљан начин. Српском идентитету у Црној Гори нема спаса ни помоћи ако се овдје не направи ефикасна правна држава и друштво једнаких и слободних људи. А за та питања немамо времена за чекање. Наша барка мора запловити пуним једрима. Да би то урадила, мора се одбити од обале пуне ”патриота” и ”издајника”, обале препуне публике која ужива у ”прљавом плесу” Ђукановића и његових замишљених противника… међу којима је омиљени онај у Београду.

Наравно, уколико посланици ДФ не пристану на овакву ”уцјену”, тј. ако се не пресаберу по питању редослиједа наших политичких приоритета овдје, онда се бојим да немамо неку лијепу перспективу у погледу опстанка политичке побједе од 30. августа 2020. Јер, колико код ДФ не разумију приоритете промјена, ДПС-овци још мање желе и још мање имају легитимитет да учествују у спровођењу тих промјена. Отуда, сматрам сасвим пристојним да се на крају баладе подрже 4 посланика УРА-е као да их је 40 … али не од стране ДПС него од стране дозваних и пресабраних посланика ДФ. Или – ако је све то превише болно и претјерано – оставите Здравка да плови како зна и умије. Показао је таленат да препреке пред собом, ако и не може да их уклони, умије да их прелети…

Милија Тодоровић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *