Исповедна проза и проблем друге књиге
3. новембра, 2023.
Јеврић: На сајму књига
3. новембра, 2023.
Прикажи све

Биолошки фунгицид на бази екстракта сунцокрета откривен у Кини

Сунцокрети, (Фото: Planet Natural)

Сунцокрети, (Фото: Planet Natural)

У цветној главици откривено 17 биолошки активних супстанци, од којих су четири нова једињења која могу да се користе за заштиту усева од сиве трулежи и других гљивичних инфекција.

 Сунцокрет се гаји широм света као уљарица, а његова нуспроизвод обично се сматра агроиндустријским отпадом. Кинески биохемичари открили су да главице сунцокрета садрже неколико супстанци које могу да се користити за заштиту усева од сиве трулежи и других гљивичних инфекција. Резултати првих испитивања фунгицида објављени су у америчком научном часопису за пољопривредну и прехрамбену хемију (Journal of Agricultural and Food Chemistri).

Сива и бела трулеж су једна од најчешћих болести гајених и самониклих биљака, узрокована обликом фитопатогене гљиве (Botrytis cinereae). Као резултат заразе, хиљаде тона усева се уништава сваке године, а милиони долара штете се наносе пољопривредницима широм света. Овим болестима су посебно подложне махунарке, разне сорте јагодичастог воћа, грожђе, парадајз и лан.

 „У екстракту главица сунцокрета одмах смо открили 17 једињења из класе дитерпеноида укључујући 4 нова једињења, од којих већина показује фунгицидна својства. Накнадна испитивања су показала да екстракт главица сунцокрета може да заштити боровницу и друго бобичасто воће од директне инфекције спорама сиве трулежи,” каже студија.

До овог закључка дошла је група кинеских биохемичара на челу са Луом Сјаодонгом, професором на Институту за ботанику Кинеске академије наука у Кунмингу, проучавајући хемијски састав екстракта из главица сунцокрета. Овај део цвета садржи семе и обично се одбацује након бербе.

С. Ступарушић

Извор: Политика Магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *