Амерички предсједник против новог закона
4. септембра, 2021.
Офанзива на Панџшир
4. септембра, 2021.
Прикажи све

АстраЗенека и Европска комисија постигли споразум

АстраЗенека и Европска комисија постигле су споразум којим је окончан правни поступак у вези са извршењем Уговора о претходној куповини за испоруку вакцине против коронавируса Ваксзевриа.

Према споразуму, АстраЗенека се обавезује да ће испоручити 60 милиона доза вакцине до краја трећег квартала 2021. године, 75 милиона до краја четвртог квартала 2021. године и 65 милиона до краја првог квартала 2022. Државама ће бити обезбеђен редовни распоред испоруке, а ограничени рабати ће се примењивати у случају било каквих одложених доза.

Руд Дабер, извршни потпредседник, БиоПхармацеутицалс, АстраЗенека, рекао је да је „веома задовољан што су успели да постигну споразум које омогућаванапредак и сарадњу са Европском комисијом како би помогли у превазилажењу пандемије.

“Потпуно смо посвећени производњи Ваксзеврије за Европу након испоруке више од 140 милиона доза до данас без икакве добити. Такође се радујемо сарадњи са Европском комисијом у заједничким напорима на даљој подршци ЦОВАКС -у.”

Правни поступак Европске комисије против АстраЗенеке покренут је у Бриселу 21. априла 2021. Судска рочишта заказана су за крај септембра 2021. године.

До данас су АстраЗенека и њени партнери испоручили више од 1,1 милијарде доза вакцине у више од 170 земаља; приближно две трећине је отишло у земље са ниским и нижим средњим приходом.

У клиничким испитивањима, Вакзеврија је показала 100% ефикасност против тешке болести и хоспитализације након две дозе.

Докази у стварном свету показују да је вакцина око 90% или више ефикасна против забрињавајућих варијанти које је идентификовала СЗО.

Показало се да се Ваксзеврија генерално се добро подноси. Инциденти тромбозе са тромбоцитопенијом (ТТС) забележени су код малог броја људи. Рана дијагноза омогућава одговарајуће лечење ових појава и нема повећања ризика од ТТС -а при другој дози, у поређењу са стопама које се очекују у општој популацији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *