Плакат мржње на Цетињу – архијереји оптужени за геноцид?!
29. септембра, 2021.
Ново понижење Европе
29. септембра, 2021.
Прикажи све

Црква Светог архангела Михаила на Књажевцу (Фото: Спутњик)

Црква Светог архангела Михаила на Књажевцу у Андријевици, на истоку Црне Горе, ускоро је требалo да добије звоник, који се гради поред самог храма. Међутим, један дио материјала уништен је пошто је за сада непозната особа камене блокове премазала уљаним средством црне боје, саопштила је Епархија будимљанско-никшићка.

Претпоставља се да су камени блокови премазани битуменом (Фото: Спутњик)

Надлежни парох, прота Боро Врховац је изјавио да је причињена велика материјална штета, оцјењујући да је ријеч о ружном, вандалском чину, који је усмјерен против цркве или против Зорана Бојовића, ктитора будућег звоника.

Камен је, према његовим ријечима прије два-три мјесеца био ускладиштен у једном старом магацинском простору, а у уништен је у понедјељак. Како се претпоставља, камени блокови премазани су битуменом.

„Бојовићи ће, инспирисани и вођени љубављу према Господу, нашој светој Цркви и цркви лепотици на Књажевцу свој започети посао наставити, јер је њихов покретач љубав. Овима другима, које покреће мржња, желимо да их Господ што прије уразуми на очински благ начин, да се сјете поуке блаженопочившег митрополита Амфилохија да је с Богом тешко ратовати“, истиче се у саопштењу Епархије будимљанско-никшићке.

Епархија указује да је прича о подизању храма Светог архангела Михаила примјер како су Васојевићи, вођени братском слогом и љубављу, подигли цркву која се сматра једном од најљепших и највиших у том дијелу Црне Горе.

Подсјећа се да је краљ Никола 1887, посјетивши Андријевицу, положио камен темељац и приложио помоћ за изградњу нове цркве, посвећене Светом архангелу Михаилу, који је крсна слава Васојевића. Књаз је откупио земљиште које је, њему у част, добило име Књажевац.

Црква Светог архангела Михаила на Књажевцу (Фото: Глас јавности)

Градња цркве трајала је једно љето, а материјал се, остало је забиљежено, доносио из оближњих села са друге стране Лима. Памти се као диван примјер да се сваки пушконоша из краја обавезао да донесе по један камен.

О заједничким напорима Васојевића да подигну цркву на Књажевцу свједочи и натпис на улазу у цркву. То колективно ктиторство, које свима треба да је водиља, било је подстакнуто, пише митрополит Митрофан Бан, дјеловањем народног првака Миљана Вукова, који „ниједном селу у Васојевиће није дао да граде сеоске цркве докле би сви скупа Васојевићи ову заједнички подигли“.

У историјату ове дивне светиње даље се наводи да је црква у Андријевици подигнута као најљепша и највиша у том дијелу Црне Горе, ослањајући се на рашку градитељску традицију и слиједећи узор манастира Морача. Иконе за иконостас и богослужбене књиге донијете су из Русије.

Као прва црква подигнута у Горњим Васојевићима, пошто су раније, током напада Мехмед-Али паше на Васојевиће и Морачу, све сеоске цркве спаљене, црква на Књажевцу је постала главно мјесто црквеног живота ове области. Испред саме цркве постављене су спомен бисте Мојсију Зечевићу и личностима које су обиљежиле историју тог краја.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *