Правда за природу
6. август, 2023.
Црну Гору изгубљени спорови коштали више од 45 милиона евра за три године
6. август, 2023.
Прикажи све

АМ радио се бори да задржи своје место на командним таблама аутомобила

Радио у аутомобилу, (Фото: Benchmark)

Више од 40 одсто радио слушања се обавља у аутомобилу. Мислим да се АМ радио суочава са потенцијалном егзистенцијалном претњом

Радио у аутомобилу, (Фото: Benchmark)

У Сједињеним Државама постоји константни пад броја АМ радио станица, које углавном емитују на средњим таласима. Током деценија, урбани и традиционални радиодифузни оператери прешли су на емитовање на тзв. ултракратким таласима, путем ФМ технологије, која има бољи аудио квалитет, иако је домет тих радио станица ограничен.

Међутим, постоји нова претња за преостале АМ радио станице. Неки произвођачи аутомобила више не желе да уграђују АМ радио предајнике у своје аутомобиле, сматрајући их застарелим. У Тексасу, неке традиционалне руралне станице, као и оне које емитују на другим језицима осим енглеског у великим градовима, користе ту старију технологију.

Ненси и Тод Вејлен су власници радио станице у Димиту у Тексасу. Они су уједно и особље које продаје рекламе које обезбеђују укупан приход, и повремено уклањају пацове које је усмртио струјни удар од 500-ватног одашиљача станице.

Ненси, сувласница радија КДХН, каже да су они дошли у Димит и рекли људима да желе да дају граду нешто на шта може да буде поносан: „Оно што смо урадили и оно што настављамо да радимо је да обезбедимо, не само за Димит, већ за све мале градове у овом подручју који више немају локалне радио станице“.

Недавно су неки произвођачи аутомобила саопштили планове да се АМ радио пријемници више не уграђују у нова возила, тврдећи да електрични мотори изазивају сметње у пријему, што онемогућава слушање и тиме чини АМ технологију застарелом. Медији и законодавци, као што је сенаторка Ејми Клобучар из Минесоте, желе да се АМ пријемници и даље инсталирају у свим новим аутомобилима и камионима који се продају у Америци.

“Мислим да они не разумеју колико је АМ радио важан људима данас“, сматра Клобучар.

Међу таквима је менаџер силоса за житарице Родни Хантер. Он каже да су вести о кукурузу, памуку, пшеници и стоци критичне у радијусу од 160 километара колики је домет радија Вејленових.

“Најмање три фармера су данас звали и рекли да су чули на радију да је тржиште порасло. А без АМ радија, то не би било могуће“, каже Хантер.

Пет сати вожње југоисточно, у Карлтону, живи Џоан Ванг која слуша другу АМ станицу. Она није фармер, већ фармацеут – слуша ККДА радио на корејском језику.

“Можете добити све информације и популарне вести, чак и Кеј-поп“, истиче Ванг.

Председница те станице Стефани Мин Ким каже да би укидање АМ радија у новим аутомобилима угрозило етничке радиодифузне компаније које не могу да приуште ограничене и уносније дозволе за дуге таласе.

“Више од 40 одсто радио слушања се обавља у аутомобилу. Мислим да се АМ радио суочава са потенцијалном егзистенцијалном претњом“, објашњава Ким.

Та егзистенцијална претња такође утиче на још једну станицу у околини Даласа – Радио Караван. Мултијезична станица углавном емитује јужноазијску музику. Директор станице Ваибхав Шет каже да су АМ станице такође кључна карика у националном систему за узбуну.

“Те сирене се укључе и ваш редовни програм се прекине и када је хитан случај, било да је упозорење на торнадо, било да је отмица детета, шта год да се дешава, иде на АМ фреквенцију“, каже Шет.

За разлику од ФМ сигнала, којима физика ограничава пријем, нижа фреквенција АМ сигнала одбија се од јоносфере, дајући им домет од више стотина километара.

Стив Херман

Извор: Глас Америке

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *