Албанија почела да признаје националне мањине: Попис 18. септембра, (ВИДЕО)
13. августа, 2023.
Процјена Еуростата: За десет година Црну Гору напустило 74.000 грађана
13. августа, 2023.
Прикажи све

Зраци смрти: Кинески научници развили ласерско оружје које може да ради без прекида

Илустрација кинеског ласера употребљеног на америчком авиону, (Фото: Futurism)

Војни научници тврде да су успели да омогуће ласерима високе енергије да раде „неограничено“ без прегревања

Илустрација кинеског ласера употребљеног на америчком авиону, (Фото: Futurism)

Кинески војни научници известили су о открићу у истраживању које би могло да омогући Пекингу да развије ласерско оружје високе енергије које може да пуца онолико дуго колико желе њихови оператери, без прекида и без икаквог смањења перформанси.

Научници са Националног универзитета за одбрамбену технологију у Чангши, објавили су резултате свог истраживања раније овог месеца у стручном часопису „Акта оптика синика“. Они тврде да су развили нови систем за хлађење који омогућава „неограничени“ рад високоенергетских ласера, без икаквих прегревања.

„Ово је огроман напредак у побољшању перформанси ласерских система високе енергије“, навео је тим. „Не само да висококвалитетни зраци могу да се произведу у првој секунди, већ се одржавају неограничено“.

Систем за хлађење контролише токове гаса како би уклонио топлоту из унутрашњости ласерског оружја, спречавајући вибрације и поремећаје у раду. Може да омогући дужи рад, повећан домет и већу ватрену моћ, рекли су научници. Они су приметили да 60 година након проналаска првог ласера, програмери оружја нису били у стању да створе „зраке смрти који могу тренутно да убију мете“.

Неки од најистакнутијих америчких пројеката ласерског оружја су отказани, упркос томе што су мете оборене током тестирања. „Прави разлог за отказивање ових пројеката је то што њихова разорна моћ није испунила очекивања“, рекли су кинески научници. Потребно је дуже, непрекидно време рада да би се домет ласерског оружја проширио на више од неколико километара, објаснили су они.

Такво оружје генерише високоенергетске зраке који загревају гас на свом путу док пролазе кроз ваздух, стварајући турбуленцију. Овај ефекат може да изобличи зрак, умањујући његову тачност и снагу. Загрејани гасови такође могу да контаминирају огледала у ласерском оружју, смањујући перформансе и потенцијално оштећујући систем.

Кинески истраживачи кажу да су развили систем који дува гас кроз оружје како би уклонио отпадну топлоту и одржавао огледала чистима. Њихова технологија се већ користи у бројним ласерским оружјем које кинеска војска развија.

Пекинг наводно намерава да употреби такво оружје против дронова, пројектила и авиона. Такође би се могли користити за гађање сателита, ометајући непријатељске комуникације, навигацију и могућности надзора.

Извор: РТ.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *