Црну Гору изгубљени спорови коштали више од 45 милиона евра за три године
6. август, 2023.
Јеврић: Банане
6. август, 2023.
Прикажи све

Врата куле Лазара Сочице отворена након 36 година, (ВИДЕО)

Врата куле Лазара Сочице у селу Горанско у Пиви, која су затворена у јесен 1987. године, поново су данас отворена. Из Парка природе „Пива“, који ће управљати кулом, надају се да ће иста постати незаобилазна станица за све туристе који посјећују општину Плужине

Завршетак радова пресјецањем врпце озваничили су предсједник државе Јаков Милатовић и градоначелник Плужина, Слободан Делић, док ће Кула за посјетиоце бити отворена највјероватније почетком септембра.

У музеју, у коме ће историја и природа туристима испричати причу тога краја, поред историјског и природњачког дијела, којег су опремили запослени у Природњачком и Народном музеју Црне Горе, налази се и простор посвећен војводи Сочици и његовом сину Ристу-Мују.

У главној згради, осим историјског музеја, налази се и сала за састанке и канцеларијски простор, док се у помоћним објектима налази природњачки музеј, угоститељски простор и апартмани за смјештај.

Милатовић је обишао историјски и природњачки дио, а са поставкама, историјом и биодиверзитетом пивског краја, упознали су га из Народног и Природњачког музеја.

Кулу је Сочица саградио 1864. године и била је једна од највећих и најљепших кућа тога времена у Црној Гори. Након Лазареве смрти кула је прешла у власништво његовог сина Риста-Муја, који је погинуо у Другом свјетском рату. Како Мујо није имао дјеце, имовина Лазара Сочице је 1946. године постала државно власништво. Послије Другог свјетског рата, кула је претворена у ђачки интернат, затим простор за смјештај милиције и наставника, а једно вријеме је коришћена и као омладинска сала за партијске састанке и културно-забавни живот и игранке.

Од 1987. године врата куле су затворена, а иста је годинама пропадала. Мјештани Горанска су на збору у јесен 1999. године прикупили 9.320 марака и покренули иницијативу да се формира Одбор за обнову куле. Скупштина општине Плужине је ту иницијативу прихватила и наредне године формирала Одбор. Захваљујући средствима локалне управе, појединаца и привредних организација из Пиве, које су у том тренутку постојале, адаптација војводине куле је започета 2001. године. Када су средства утрошена са радовима је прекинуто. Опет је 2008. године нешто средстава прикупљено, настављени радови и након двије године прекинути.

Тако све до краја 2019. када су Министарства културе и Општине Плужине постигли договор да кули, која је добила статус културног добра, удахну нови живот, какав овакво здање одавно заслужује, и отворе регионални музеј.

Бобан Нововић

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *