Срби на Косову и Метохији су уз своје светиње, успјели да преживе 23 године, (ВИДЕО)
17. августа, 2023.
Вoдeничнo кoлo
17. августа, 2023.
Прикажи све

Више врста жаба је биофлуоресценто: Сјај служи као вид комуникације

Жаба, (Фото: Science Times)

Далеко више врста жаба је биофлуоресценто, односно емитују светлост плаве боје, него што се раније мислило, пренео је данас Сајенс њуз

Жаба, (Фото: Science Times)

Истраживање стотина примерака жаба у Јужној Америци показало је да флуоресцентан сјај многих врста жаба има улогу у комуникацији са припадницима исте врсте.

“Налази су подсетник да проверимо сопствену, људску перцепцију. Веома смо визуелно доминантни у смислу наших чула. И друге животиње су такође, али оне можда доживљавају визуелни свет другачије од нас“, рекла је научница Џенифер Лемб са Универзитета Сент Клауд у Минесоти, преноси портал.

Биофлуоресценција, апсорпција светлости на одређеној таласној дужини, односно боји, након чега се емитује на другој дужини с нижим интезитетом, јавља се код многих животиња, а у протеклим годинама истраживачи су је уочили чак и код оса и веверица.

Биофлуоресценција је први пут откривена код жаба 2017. године, након чега су истраживачи тестирали више водоземаца на флуоресценцију, рекла је еволутивна биолошкиња са Универзитета у Талахасију, Кортни Вичер, и додала да су оне углавном исијавале љубичасто или плаво светло.
Од марта до маја 2022. њен тим је ухватио и осветлио 528 појединачних жаба у Бразилу, Колумбији, Еквадору и Перуу и измерио свако поново емитовано светло.

Свих 151 врста жаба које су тестирали имале су одређени степен флуоресценције, у распону од два процента првобитног интензитета светлости до преко 90 процената, а пре те студије, мање од 20 од 42 врсте жаба које су претходно тестиране, сматране су флуоресцентним.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *