Рада Стијовић: Шта су Његошеве „сталне груди” које је Карађорђе дао Србима?
7. децембар, 2023.
Мухарем Баздуљ: Љевица за Израел, десница за Палестину
7. децембар, 2023.
Прикажи све

Успјех награђених студената узор будућим генерацијама

Успјех најбољих студената, који су данас награђени на Универзитету Црне Горе буди наду и узор је будућим генерацијама, јер су они незамјењиви залог боље будућности и развоја друштва поручио је ректор проф. др Владмир Божовић.

Казао је да Универзитет од оснивања има јасну визију и мисију да друштво учини бољим на различитим пољима- научном, образовном, културном.

“Међутим, свакодневно смо суочени са проблемима чији је праузрок у образовању, односно у систему образовања. Стога, ваш образовни успјех, дјелује врло љековито данас, буди наду и важан је узор генерацијама које долазе”, порука је Божовић.

Најбољи студенти су, како је казао, незамјењиви за земљу, залог су будућности, којој се недамо.

“С друге стране не желим да вас ова оцјена спутава. Ви треба да један дио свог академског и професионалног усавршавања остварите на најбољим образовним, научним и умјетничким адресама свијета. Међутим, израз врхунског патриотизма је да то што научите и стекнете тамо вратите овој земљи. У томе видим вашу одговорност- да будете они Прометеји који доносе и потом чувају ватрицу знања”, поручио је Божовић.

Свако усвојено знање је, како је рекао, тек искра која распламсава страс за новим сазнањем.

“Не заборавите да је период студирања ризница најљепших успомена. Испуните и ово преостало вријеме студентског живота лијепим успоменама. Пријатељства стечена током студија су инспирација и снага за врло изазовне деценије живота у друштву, које неће бити ни налик овом којег данас познајете”, казао је Божовић.

Предсједник Студентског парламента Универзитета Црне Горе, Андреј Вукчевић, сматра да награђени студенти представљају будућу интелектуалну елиту стручњака који могу бити познати и признати и ван Црне Горе и који ће утицати на даљи ток развоја друштва.

“Пут успјеха није лак, јер да је лак сви би били успјешни и најбољи. Успјех се не постиже преко ноћи, већ је то дуготрајан, перманентан процес који захтјева напоран рад, преданост и пуно одрицања. Традиционална додјела награда најбољим студентима Универзитета Црне Горе је један од најзначајнијих дана у академском календару. Исказујем расположење и спремност да иницирамо обимније и бројније награђивање најбољих студената”, рекао је Вукчевић.

Студентима је поручио да његују дух захвалности и да се кроз живот увијек сјећају оних који су бринули о њима и стајали уз њих.

“Наставимо да развијамо квалитете који ће нам омогућити да позитивно утичемо на друге. Док живимо у свијету који се непрестано мијења останимо призмени и постојани у вриједностима који темеље нашу заједницу. Пронађимо радост у учењу и наставимо да слиједимо циљеве и снове. Искористимо знање, таленте и вјештине како бисмо помогли себи и другима”, закључио је Вукчевић.

Награђени студент Медицинског факултата Божидар Ћаћић, казао је да има јако лијепе успомене на протекло петогодишње студирање и вјерује да га је факултет квалитетно профилисао као будућег младог љекара.

“На момете је захтјеван, али јако лијеп факултет. Имам велику част и лијеп осјећај да овом наградом, на овај начин, заокружим досадашње студије. Ова награда ће, надам се, бити подстицај и трасирати пут ка новим наградама”, казао је Ћаћић.

Млађим колегама је поручио да награде долазе, уз велики рад, труд, посвећеност, а посебно уз велику љубав према позиву.

“Веома је важно да едукујемо млађе колеге, да им помогнемо током студија, управо онако као што су нама наши професори и асистенти помагали. Заједничким снагама треба да урадимо све да побољшамо и учврстимо здравствени систем Црне Горе, јер је знање једини ресурс који се умножава, уколико се стално несебично дијели и шири”, порука је Ћаћића.

Студенткиња Факултета за туризам и хотелијерство у Котору, Милица Медојевић, казала је да јој је част што је добитница награде и да ништа није немогуће уколико се учи оно што се воли и уколико се да све од себе.

“Желим да захвалим Универзитету, Ректорату и свом факултету на свим шансама и могућностима које су нам пружили током студирања. Уз бројна предавања, вјежбе, симулације успјели смо не само да се остваримо као студенти, него и као људи што је и циљ сваког универзитета. Свим студентима који планирају да упишу Факултет за туризам и хотелијерство желим да поручим да то учине”, рекла је Медојевић.

Планира да наставити школовање и нада се да ће сљедеће године постати студент демонстратор.

Награђени студенти

Награда за постигнути успјех додијељена је Марку Вулевићу са Факултета политичких наука (10.00), Божидару Ћаћићу са Медицинског факултета (9.93), Анђели Жарковић, са Филолошког факултета (9.92), Марку Болевићу са Електротехничког факултета (9.90), Милици Биговић са Факултета ликовних умјетност, (9.85), Милици (Савић) Медојевић са Факултета за туризам и хотелијерство (9.85), Луки Марковићу са Биотехничког факултета (9.80), Давиду Вукићевићу са Економског факултета (9.78), Кристини Илић са Филозофског факултета (9.78), Софији Полексић са Архитектонског факултета (9.76), Луки Станковићу са Факултета драмских умјетности (9.74), Јелени Мартиновић са Грађевинског факултета (9.63), Алекси Раичевићу са Правног факултета (9.58), Даниели Поповић са Природно-математичког факултета (9.47), Христини Мердовић са Музичке академије (9.37), Марку Радуловићу са Факултета за спорт и физичко васпитање (9.31) и Јовану Матићу са Поморског факултета (9.04).

Извор: ucg.ac.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *