Фискални савет: Црна Гора ризикује јавне финансије због укидања доприноса
31. јануар, 2024.
Шта случај Марије Вуковић говори о нама?
31. јануар, 2024.
Прикажи све

УРА-,,здраво крило“ ДПС синдиката

Војин Грубач, (Фото: Архива)

Војин Грубач, (Фото: Архива)

Информација да је ГП УРА подржала Синдикат лучких и транспортних радника, намеће питање: да ли је још остао који синдикат да му УРА није дала подршку? Можда треба наћи још који синдикат у којем ће се пробудити „оправдано незадовољство!? Каква је ситуација, има ли „изгубљених беочуга“? По неким неписаним правилима, новој Влади се даје 100 дана за организацију, стабилизацију и покретања нових пројеката. Када кажемо Влади, мисли се и на парламентарни већину која је учествовала у њеном уобличавању и стварању. Али авај, Влади Спајића је опозиција дала нула дана за организацију и стабилизацију новог система управљања. Тих сто „мирних дана Владе“ је обиљежио „врућ кромпир“ организације Пописа становништва прије њеног изгласавања, потом трка за креирањем и усвајањем буџета. Затим је дошло до свеопштег синдикалног устанка уз политичко дириговање ГП УРА, да би на концу та организација дигла врисак због логичне и оправдане намјере нових власти да им узму „мјеста по дубини“.

 Елем, да је Дритан Абазовић уклонио бар пола, или дио од 25.000 радника државних служби који, по озбиљним процјенама, имају лажне дипломе: имао би јако политичко оправдање за подршку побуни синдиката. Оправдање би било, очистио сам администрацију од лажних диплома и вишка запослених, неопходно је осталима повећати плате. И био би у праву! Како је Дритан том броју додао 1.948 чиновника које је запослио у техничком мандату своје Владе, од којих 505 особа у октобру, задњем мјесецу своје владавине, испада да је побуна синдиката била неопходна да се Влада натјера да сав тај баласт не само финансира и даље, већ да им додатно увећа плате.

Заиста смјехотресно изгледа ситуација по којој нови режим власти мора финансирати кадрове ДПС-а којима је пребукирана државна администрација и додатне кадрове које је поставио Дритан Абазовић за вријеме своје владавине. Збиља, можда ДПС и ГП УРА имају и музичке жеље? Тек је гротескно то што се и даље морају исплаћивати плате за 25.000 власника лажних диплома у државним органима и службама, умјесто да буду процесуирани и врате новац који су годинама примили на основу плата. Самим тим, може се констатовати да је политички активизам ГП УРА послије одласка с власти на нивоу нелогичног тумарања и радикалног политичког дјеловања, које нема перспективу осим у домену дизања медијске буке и вриске која има кратак вијек трајања. И док ГП УРА „под лупом“ тражи ко је од бивших ДПС кадрова добио функцију у новој власти, за то вријеме ДПС задовољно трља руке, јер је 95 одсто њихових кадрова и даље у државним структурама, међу којима и 25.000 власника лажних диплома. ГП УРА и даље упорно, својски буни све синдикате, да би ДПС кадрови живјели још боље него у вријеме владавине Ђукановића, када су су синдикати имали тужну улогу да им Ђукановић при „дизању носа“: успјешно заврће руку, а понекад и шију.

За портал Журнал: Војин Грубач

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *