Робот убио човека у фабрици у Јужној Кореји – „мислио” да је кутија поврћа
9. новембра, 2023.
Брада кроз историју: Од Александра Великог кад је била непожељна на ратном пољу до модерних судских спорова
9. новембра, 2023.
Прикажи све

У Албанији незадовољни због споразума са Италијом

Премијер Албаније Еди Рама и његова италијанска колегиница Ђорђа Мелони у Риму 6. новембра 2023, након потписивања споразума о миграцијамаФото: Тизиана Фаби/АФП/Ге

Италија жели да изгради прихватне центре у Албанији за мигранте који долазе преко Средоземног мора. Споразум са премијером Едијем Рамом изазива, међутим, оштре критике, пре свега у Албанији.

Премијер Албаније Еди Рама и његова италијанска колегиница Ђорђа Мелони у Риму 6. новембра 2023, након потписивања споразума о миграцијамаФото: Тизиана Фаби/АФП/Ге

Споразум о миграцији договорен са Италијом наилази на отпор у Албанији. Албански премијер Еди Рама најавио је наиме у понедељак (6. новембар) у Риму, на конференцији за новинаре са својом италијанском колегиницом Ђорђом Мелони, да жели да формира прихватне центре за мигранте којима би управљала Италија. Две стране том приликом су потписале и одговарајућу декларацију о намерама.

Kонзервативне групе у Албанији позвале су, међутим, на протесте. Споразум је, сматрају, закључен „без расправе у парламенту, без политичког договора и без било какве анализе и транспарентности“, критиковао је опозициони политичар Бељинд Kелићи.

Рама жели да Албанију претвори у „центар за илегалне имигранте у Европи“, цитирају локални медији једног другог противника споразума. Поред избеглица из Ирана и Авганистана, Албанија ће убудуће морати да се бави и „афричким и азијским мигрантима на путу за Италију“, указао је аналитичар Љутфи Дервиши.

Омогућити брже враћање

Kако би ограничила нерегуларну миграцију преко Средоземног мора из северне Африке у Европу, Италија намерава да у Албанији изгради два прихватна центра за мигранте. У њима би требало да се проверавају захтеви за добијање азила и, ако је потребно, да се омогући бржи повратак оних подносилаца којима су ти захтеви одбијени.

Споразум је искључиво усмерен на мигранте који путују до Италије чамцима преко централног Медитерана, објаснила је Мелони у изјави за лист „Ил Месађеро“. Након спасавања на отвореном мору, требало би их, каже, одмах пребацити у албанске центре. „Објекти ће моћи да приме максимално по 3.000 миграната“, каже премијерка Италије и наглашава да се споразум не односи на малолетне особе и труднице.

Мелони: Модел за сличне споразуме

Центрима ће управљати Италија и они би требало да почну са радом вец́ следеће године. Албанија ће са своје стране помоћи у надгледању објеката. Према речима Ђорђе Мелони, споразум између Италије и Албаније могао би да буде модел за сличне споразуме са другим земљама. „У ствари, верујем да то може да постане модел за сарадњу земаља Европске уније и земаља које нису чланице ЕУ у управљању миграционим токовима.“

Kритике стижу и од италијанске опозиције

Италијанска опозиција такође је критиковала споразум. Чини се да то крши међународно и европско право, оценила је опозициона социјалдемократска политичарка Ели Шлајн.

Италија се вец́ дуже време суочава са проблемом великог броја миграната који долазе преко медитеранске руте. Према подацима Министарства унутрашњих послова у Риму, од почетка ове године у ту земљу је на тај начин стигло више од 144.700 људи. У истом периоду прошле године било их је око 87.300.

Извор: Дојче веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *