Баш је био празник…
15. новембар, 2023.
Хеџис: Саучесник у геноциду
15. новембар, 2023.
Прикажи све

Трибина „Агора“ у Никшићу: Предавање одржао проф. др Микоња Кнежевић, (ВИДЕО)

У организацији Јавне установе (ЈУ) „Захумље“, одржана је трибина „Агора“ на којој је о теми „Атина и Јерусалим: српски видици у средњем и Његошевом вијеку“, говорио проф. др Микоња Кнежевић

Догађај је уприличен у оквиру новембарског репертоара Никшићке културне сцене 2023. чиме се организатор придружио обиљежавању 210 година од Његошевог рођења.

Проф. др Микоња Кнежевић је рођен у Никшићу и колеге га памте као најбољег студента Универзитета Црне Горе за 2001. годину. Боравио је, једно вријеме, у Грчкој на докторским студијама, а докторску дисертацију одбранио је на Филозофском факултету Националног каподистријског Универзитета у Атини. Усавршавао се у Њемачкој и Аустрији, био ангажован као професор на Ођељењу за филозофију Филозофског факултета Универзитета у Косовској Митровици; од прошле године запослен је у Етнографском институту САНУ у звању виши научни сарадник. Бави се истраживањем византијске философије, рецепцијом античке философије у средњем вијеку, српскословенским преводима византијских мислилаца, философском антропологијом и његошологијом.

На ове и друге теме са гостом „Агоре“ разговарали су мр Милорад Дурутовић, књижевни критичар и Андјела Пековић, уредница трибине.

Дурутовић је, указујући на личност Григорија Паламе, подсјетио да је преминуо 14. новембра, тема Агоре су два града: Атина и Јерусалима, два вијека средњи и Његошев, а назначио је и значај двије књиге проф. Кнежевића, једна посвећена Његошу, а друга, управо, Григорију Палами и Давиду Дисипату. Дурутовић је пажњу усмјерио на питање: да ли је наша српска култура као чедо словенског оца незнабошца и византијске мајке хришћанке успјела да интегрише своја два гена.

Нека од питања, постављених проф. Кнежевићу, било је о тачки сусрета Атине и Јерусалима, кроз призму Његоша и средњег вијека, као и о исихастичким идејама, које препознајемо у Његошевим дјелима.

Др Микоња Кнежевић преводи са грчког, енглеског и њемачког језика. Аутор је књиге „Његош и исихазам“ и коаутор научне монографије „Григорије Палама, Давид Дисипат“, необјављени рукопис. Аутор је и уредник документарног серијала „Света Гора – небески град“ који је приказан на РТС-у, а тренутно ради на једном серијалу и то о Његошу.

Веома садржајно и слојевито излагање великог ерудите др Микоње Кнежевића инспирисало је публику на живу дискусију.

Сенка Чоловић Шумић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *