Политичко друштво и држава
10. августа, 2023.
За проклетство фараона Тутанкамонове гробнице осумњичене гљивице
10. августа, 2023.
Прикажи све

Реформе основног образовања у Финској, 2027. биће издвојено 200 милиона евра

Финска, (Фото: Wallpaper Flare)

Финска, (Фото: Wallpaper Flare)

Финска влада је представила план реформи образовног система у основним школама који треба да буде спроведен у наредне четири године. У програму владе се наводи да свака млада особа која завршава основну школу, мора да има довољно основних знања и вештина за средње образовање, међутим наставници се жале да немају довољно времена да предају те основе. Због тога ће у основно образовање бити уложено више новца, пише лист „Хелсингин Саномат”.

  У 2024. години финска влада ће издвојити 50 милиона евра за основно образовање, а тај буџет требало да буде повећан до 2027. године на 200 милиона евра. Истовремено, биће повећан минималан број часова за два до три часа на недељном нивоу, али без проширења наставног плана и програма. Циљ је да се повећа број часова за учење читања, писања и рачунања.

Поред тога, биће дефинисан и минималан ниво компетиције потребан за прелазак из једног у други разред. Финска влада жели да успостави и јединствени модел за превенцију насиља у школама. Према новом моделу, предвиђа се подношење кривичне пријаве уколико дете млађе од 15 година почини незаконито дело у школи. Након тога ће бити организована дискусија у којој ће учествовати починилац и жртва, као и њихови старатељи, полиција и законски заступници. Такође се наводи да ће бити појачана правна заштита ученика који је био жртва насиља, преноси Танјуг. У финским школама је тренутно могуће ограничити употребу телефона уколико се уређај сматра „ометајућим” фактором. Међутим, влада тражи да наставницима буду проширена овлашћења када је реч о забрани коришћења телефона током часа. Фински образовни систем се сматра једним од најбољих на свету, а ученици те земље често заузимају прво место у студији о образовању ПИСА.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *