Хрватска мора да „увезе“ 400.000 радника
9. новембра, 2023.
Нова истраживања о Венери – да ли је била Земљин „зли близанац“
9. новембра, 2023.
Прикажи све

„Свети грал потонулих бродова“: Из мора код обала Колумбије биће извучена олупина са благом вредним 19 милијарди долара

Олупина, (Фото: Еуроњуз)

Олупина, (Фото: Еуроњуз)

„Свети грал потонулих бродова“: Из мора код обала Колумбије биће извучена олупина са благом вредним 19 милијарди долара. Шпанска галија „Сан Хозе“ која је потонула у Карипском мору пре више од 300 година, преносила је, како се верује више од 200 тона блага, укључујући злато, сребро и смарагде, а сада би коначно требало да буде извучена на површину. Колумбијски председник Густаво Петро жели да извлачење олупине буде један од „приоритета“ његове администрације, пре окончања његовог мандата 2026. године, пише Скај Нуз.

 Међутим, још не постоји консензус око тога коме припада благо чија је вредност, како се верује, између четири и 19 милијарди долара.
И Шпанија и Боливија такође тврде да полажу право на садржај олупине, која је откривена 2015. захваљујући колумбијској морнарици, у близини луке Картагине.

Стручњаци за поморство овај брод сматрају „светим гралом међу олупинама“, јер поред великог блага, има и историјски значај и информације о политичкој, друштвеној и економској клими с почетка 18. века. Британска краљевска морнарица је потопила „Сан Хозе“ 8. јуна 1708. године током Рата за шпанско наслеђе, а његова локација остала је непозната пуна три века. Брод који је некада имао 600 чланова посаде биће извучен на површину захваљујући партнерству државе Колумбије са приватним сектором.

Извор: Еуро Њуз

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *