Натела Сперанска: Криза човјека и њено превладавање
19. јул, 2023.
НАСА: Ово ће бити најхладније лето у нашим животима
19. јул, 2023.
Прикажи све

Свечано отворен Студентски парк у Подгорици

Студентски парк, који се налази на простору око техничких факултета и студентских домова у Подгорици, укупне површине 25 хиљада квадрата, са зеленом површином пројектованом у складу са стандардима и изгледом паркова модерних свјетских кампуса, свечано је отворен вечерас.

Ректор УЦГ Владимир Божовић казао је да се, размишљајући о овом догађају, „заглавио у мисли како отворити отворени парк“.

„То звучи помало као дјечија питалица, скоро па да је можемо смјестити на почетку чувеног романа писца Антоана де Сент Егзиперија. У суштини, све вриједности које су прожете у тој књизи, на неки начин су видљиве и на овом мјесту. То јесте прича о несебичности, пожртвовању, загледавању у нешто више у односу на наше мале животе“, навео је Божовић.

Казао је да скулплтура цвијета, која се налази у парку, представља фрагмет и израз трајања, високе културе на овим просторима, али и фрагмент Октоиха.

„Мислим да је ово идеалан дан за ову врсту догађаја, јер се баш данас осјећа колико су ове површине важне за овај град и колико је овај дан добар да укажемо на важност чињенице што имамо овако диван простор, захваљујући нашим пријатељима“, рекао је Божовић.

Универзитет Црне Горе покренуо је 2021. године акцију озелењавања кампуса на простору око техничких факултета и студентских домова, укупне површине 25 хиљада квадрата.

Некада шљунковита равница, без садржаја, данас је оплемењени простор, нова плућа града, у чијим благодетима, осим студената, могу уживати и грађани Подгорице и њени гости.

Зелена површина оплемењена је са 15 различитих врста садница прилагођених нашем поднебљу, а посађено је преко 1.100 садница платана, липа, кошћела, јудиног дрвећа, маслина, борова пињола и живе ограде од фотиније.

Како би се побољшали услови за боравак, одмор и рекреацију студената и грађана постављен је модеран парковски мобилијар – 51 клупа и 25 корпи за отпатке, а уграђена је и нова расвјета и систем за наводњавање.

Дио парка је и вајарски рад – Лигатура, који је Универзитету Црне Горе уступила Национална биболиотека Црне Горе „Ђурђе Црнојевић“, уз сагласност аутора дјела, вајара и редовног професора Факултета ликовних умјетности УЦГ у пензији Миливоја – Мишка Бабовића.

Из Универзитета подсјећају да су до сад изградили три веома лијепа парка са свим пратећим садржајима, у оквиру централног универзитетског кампуса: студентски парк код зграде техничких факултета, довршили парк испред зграде Ректората, те парк код Студентског дома, уз фонтану код Биотехничког факултета која је стављена у функцију. Њихова укупна површина је преко 30 хиљада квадрата.

У овој мисији, Универзитет је имао помоћ Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма, Главног града и компанија: ЦРБС, Еурозоx, Нови Волвоx, Син Цоммерце ЛД градња, Индел, ЦЕДИС, Јавног предузећа Водовод и канализације Подгорица, Институтута Конфуције, предузећа Лутреx, Стадион, Спорт Висион, компаније Страбаг и Рамел, те Хипотекарне, Црногорске комерцијалне и Ерсте банке.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *