Кари „копа“ играче од Сарајева до Бановаца: Шанса за клинце и утихнуле таленте
16. октобра, 2021.
Шта нас чека: „Српско прољеће“ или руска зима за америчку доминацију
17. октобра, 2021.
Прикажи све

Ступић: Слику Светог Саве нећу помјерити ни за милиметар!

Славица Ступић (Фото: "Дан"

На наредбу Просвјетне инспекције уложићу жалбу надлежном министарству, а слика Светог Саве ће остати гдје је и била све ово вријеме пуних 38 година, поручила је у јавном обраћању Славица Ступић, в.д. директорице Гимназије Kотор.

Ступић се огласила пошто је просвјетна инспекција наредила да у року од седам дана уклони слику Светог Саве из кабинета ове школе.

Гимназија у Котору (Фото: Bokanews.me)

Слика Светог Саве се налази у кабинету за црногорски, српски, босански, хрватски језик и књижевност и ту се налази скоро четири деценије. Према рјешењу од 14. октобра, Ступић је наложено и да „у законском року, писаним путем обавијести просвјетну инспекторку о томе да ли је наређена мјера извршена“.

„Изненађена сам рјешењем и наредбом коју је просвјетна инспекција упутила Гимназији у Kотору, јер сам сматрала, ипак, да је просвјетна инспекција довољно компетентна да зна шта је садржај образовно – васпитних програма и шта је историјат језика и писмености код Јужних Словена, посебно шта су Уставом загарантована људска права на слободу образовања и мишљења“, казала је Ступић.

Истакла је да нема ништа против вјерских слобода, те ће стога бранити часно и досљедно Устав Црне Горе.

„Напротив, али у том контексту, молићу, даље руке од Светог Саве! Могу само да изјавим да ћу као новопостављена вршитељка дужности директорице, часно и досљедно штитити Устав Црне Горе и њиме загарантована права, законе ове државе и право свих на образовање, без изузетка, те стога и јавно поручујем да се мој став није промијенио, па, као што сам и раније рекла, слику Светог Саве нећу помјерити ни за милиметар“, поновила је она.

Kао в.д. руководиоца Гимназије Kотор сматра да резултати испитног поступка апсолутно не осликавају реално чињенично стање, у смислу да члан Општег закона о образовању и васпитању није повријеђен.

„Не ради се о религијском дјеловању, већ о урамљеном постеру, тј.копији приказа лика Растка Немањића, односно монашки Саве Немањића. Поред многих других урамљених слика књижевника и просветитеља и та се слика налази у учионицама за ЦСБХ језик и књижевност, потпуно у контексту као саставни дио едукативног материјала везаног за извођење јавноважећег обавезног и изборног дијела образовног програма за предмет ЦСБХ језик и књижевност. У склопу тог програма у првом разреду гимназије, као и свим смјеровима средњошколског образовања, обрађују се житија као главна књижевна врста у оквиру средњовјековне књижевности, тако да се као дио изборног програма чита одломак из „Житија Светог Симеона“, а које је написао Сава Немањић. Сава Немањић се осим тога, мора поменути и у дијелу приче о историји књижевног језика, без које се не може доћи до просветитељства, ни Доситеја Обрадовића и Вука Kараџића“, објашњава Ступић.

Свети Сава (Фото: Стање ствари)

Поступак инспекције и инспекторке Дијане Магделинић, како тврди, директно наводи на сумњу да се међу просвјетним инспекторима и њиховим надређеним налазе нестручни људи, који нису провели довољан број година предавајући у учионици.

„Они занемарују битне ствари у образовању, а потенцирају оне које деценијама уназад никоме нису сметале. Ни ученицима, ни родитељима, чак ни политичарима бившег режима, те апелујем на надлежне да преиспитају ко су људи који сједе у Просвјетној инспекцији и Управи за инспекцијске послове. Ако је слика првог просветитеља на овим просторима и оснивача бројних школа, по коме су школе и славиле своју славу, религијско дјеловање, упитала бих инспекторку и њене надређене: да ли директорице које у школу долазе у хиџабу, одјећи коју им вјера прописује, да ли је то религијско дјеловање или нешто друго? Подсјетићу, притом, уважену Управу за инспекцијске послове да се у априлу 2018. године у фискултурној сали Гимназије Kотор, коју дијелимо заједно са Средњом поморском школом, која се налази у истој згради, у току предизборне кампање за предсједника државе, одржао завршни митинг Демократске партије социјалиста (ДПС) уз присуство многобројних истакнутих функционера те странке, као и самог предсједника те партије, те да је иста невладина организација која је сада упутила иницијативу, а то је Центар за грађанско образовање (ДПС) реаговала и поводом тог конкретног политичког дјеловања, због којег су ученици школе три дана били ускраћени за часове физичког васпитања, јер се постављала бина у сали. Управа за инспекцијске послове није одреаговала у том, очигледном политичком дјеловању и кршењу Закона, нити је тражила разрјешење тадашњих директора. Подсјетићу, ни Невладина организација ЦГО тада није тражила разрјешење тадашњих директора“, поручила је Ступић.

Подсјетимо, просвјетна инспекција је, по пријави родитеља, контролисала которску Гимназију и затражила од управе школе да у року од три дана уклони слику Светог Саве из кабинета, позивајући се на члан Општег закона о образовању и васпитању, којим је прецизирано да је “образовање и васпитање свјетовног карактера”.

Ступић је раније за Портал „Дана“ најављивала да ће уложити жалбу.

Извор: „Дан“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *