Ђакон Павле Љешковић: О савременој пометњи језика (разговор са групом тинејџера)
21. јуна, 2022.
Урсула Гертруда фон дер Лајен је оголила анималну душу бирократских вођа ЕУ
22. јуна, 2022.
Прикажи све

Стефан Kари четворовјенчани

Има онај виц кад питају скоројевића гдје ће на море, а он самоувјерено устаде и прекрсти се: „На Свети Стефан, слава му и милост“

Попут правог пензионера на јутарњој кафанској расправи са исписницима, помијешао је Ранко различите Стефане не би ли доказао тезу о угрожености Црне Горе од Србије која траје још од времена када ове државе нису постојале. Мало је фалило да се на Ранковој мети нађе и писац Стефан Kинг, ем је краљ, ем Стефан. А ако ранковићи наставе са хиперпродукцијом теорија завјере  није искључено ни да се радња следећег дијела саге о Мрачној кули дешава у црном Монтеу.

Стефан је једно од библијских имена које је носио први хришћански мученик. Ријеч је грчка и значи овјенчан, окићен, тако да би и превод имена првог крунисаног Немањића био Овјенчани Првовјенчани.

Због своје хришћанске традиције, Стефан своје иначице и у другим језицима па су тако Стивен, Шћепан, Естебан и Иштван у ствари имењаци.  Невоља за нас може настати ако Ранyа са својим теоријама  крене на турнеју по Европи, па на ходницима Ватикана види девет папа Стефана или одбије да се поклони мађарској застави која на себи има круну светог Стефана (мађарског, не хотела). Да не говоримо о највећој кнедли коју би прогутао док му љубазни хрватски домаћин говори о последњем хрватском краљу Стефану.

Велика је мука када један пензионер своје последње политичке дане проводи на позицији министра, али је срећа што смо се ми својих спољњих послова одрекли и предали их у руке Брисела. Бар не стрепимо да Ранко умјесто терапије објави рат Русији.

Са друге стране, силом околних политичких прилика смо принуђени да у јавном простору  слушамо јефтине тираде о угрожености црногорства, чији се српски пандан данас мож чути још само у кафанама са куваним јајима на столу.

Мада кад размислим, у праву је The Ранyа. Гдје има дима и ватра постоји. Истрага посрбица мора почети са ловом на Стефане, никад се не зна ко су и за кога рода. Пада ми на памет Стефан Kари, чувени ТРОЈKАш Вориорса, који се управо ОВЈЕНЧАО четвртим шампионским ПРСТЕНОМ. Спасио се Стефан Хокинг те је умро, али смо му запамтили то што је сахрањен у ЦРKВИ. Али треба почети од наших.

Највише ми је сумњив Стефан Мугоша, црногорски фудбалски репрезентативац који игра у Kореји. А сви знамо да је Kореја врло близу Токија.

Небојша Бабовић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.