Катнићу, не истражуј ништа у вези твог шефа, други ће то боље
5. октобра, 2021.
Бајден води Трампову спољну политику (2)
5. октобра, 2021.
Прикажи све

Шта је узбуњивач открио о Фејсбуку и Инстаграму дан пре пада

Узбуњивач из америчке компаније Фејсбук оптужио је у недељу ту друштвену мрежу да је више пута давала предност профиту над сузбијањем говора мржње и дезинформација и да је у вези с тим поднето најмање осам тужби америчком регулатору за хартије од вредности. Дан касније друштвене мреже Фејсбук, Инстаграм, сервиси за поруке Месинџер и Вотсап су пали.
Френсис Хоген, која је радила као менаџер производа у тиму Фејсбука, појавила се у недељу у телевизијском програму „60 минута“, откривајући свој идентитет као узбуњивача који је помогао у покретању истраге „Волстрит џурнала“ и у саслушањима у Сенату о штети коју Инстаграм наноси тинејџеркама, пренела је агенција Ројтерс. Фејсбук је на удару критика након што су интерни документи које је објавио “Волстрит џурнал” показали да је та компанија свесна да Инстаграм штети менталном здрављу младих корисника. Хоген ће данас сведочити пред једним пододбором Сената на рочишту под називом „Заштита деце на мрежи“, на којем ће се говори о утицају Инстаграма на ментално здравље младих корисника.

Френсис Хоген на 60 минута, (Фото: Дедлајн)

„Било је сукоба интереса између онога што је добро за јавност и онога што је добро за Фејсбук. И Фејсбук је увек изнова бирао да оптимизује своје интересе, попут зарађивања више новца“, изјавила је она током интервјуа.
Хоген, која је раније радила и у Гуглу и у Пинтересту, изјавила је да је Фејсбук лагао јавност о напретку који је постигао у сузбијању говора мржње и дезинформација на својој платформи.
Извршни директор Фејсбука је изјавио у недељу да не верује да та мрежа доприноси политичкој поларизацији која је постала широко распрострањена у Сједињеним Државама. Подсетимо, у понедељак друштвене мреже Фејсбук, Инстаграм, сервиси за поруке Месинџер и Вотсап нису биле доступне корницима више сати, а на хиљаде корисника пријавило је проблеме са Гуглом, Амазоном, Тик-током, Зумом, Твитером, Снепчетом, Редитом и другим апликацијама, док су без интернета остале на десетине хиљада корисника великих компанија као што су Верајзон, Т-мобајл и AT&T. Компанија Фејсбук окривила је „неисправну промену конфигурације“ за скоро шест сати прекида у раду, који је спречио 3,5 милијарди корисника компаније да приступе друштвеним мрежа, а и сервисима за размену порука као што су Инстаграм, Воцап и Месинџер.
И док су друге апликације за размену порука и друштвене мреже биле недоступне, апликација и јавни канал за дописивање Телеграм све време ради несметано.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *