Александар Велики доминирао у Лондону
26. септембра, 2021.
Умро је комунизам, крсти се шеф „УДБЕ“
26. септембра, 2021.
Прикажи све

Србија је за Црну Гору више од економије

Јаков Милатовић, (Фото: Вијести)

Након осам месеци од формирања нове Владе Црне Горе, министар за економски развој Јаков Милатовић у интервју за „Политику” оцењује да су видни резултати у области економије „умирили критичаре опште праксе”, јер су резултати остварени – полетели су авиони нове националне компаније „Ер Монтенегро”, буџет и приходи од туризма су око 700 милиона евра, што се примакло рекордној туристичкој „берби” из 2019. године.

Јаков Милатовић, (Фото: Вијести)

Колико је Србија важна за Црну Гору и обрнуто кад је реч о економском развоју? Како се одвија привредна сарадња и што очекујете у будућности?

Србија је за Црну Гору више од економије и обрнуто. Црну Гору и Србију везују заједничка историја и добри односи, пријатељски, родбински, али и економски, те је њихова међусобна зависност природна. Иако су традиционално добри односи повремено били у дисбалансу услед политичких превирања, акценат треба да буде на неговању и унапређењу односа ове две државе на свим пољима. То очекују наши грађани, и то је сасвим природно. Сматрам да је будућност привреда свих земаља западног Балкана интеграција у јединствено тржиште, унутар којег ће се одвијати слободан проток роба и услуга, а које ће као такво бити део заједничког европског тржишта. Наше државе и наша тржишта су мали, због чега треба да створимо јединствено тржиште и јединствени инвестициони простор. Србија је много напредовала у економији у претходном периоду. Нас у Црној Гори тај напредак радује. Желимо да се у наредном периоду још снажније посветимо економској сарадњи, заједничким пројектима и да представимо и вашој привреди користи од улагања у Црну Гору.

Рано је за коначне оцене, али ипак, може ли се већ сад оценити да је туристичка сезона успешна?

Туристи су препознали Црну Гору као безбедну и одговорну дестинацију, па су наше процене да ће ове године сезона бити 65 одсто од оне која је била 2019. године очито биле врло реалне. Према прелиминарним извештајима реализације буџета, а и на основу података о оствареном броју ноћења туриста, потрошњи електричне енергије, наплаћеним туристичким таксама и другим показатељима, можемо проценити да ће наш годишњи план прихода од туризма у износу од око 700 милиона евра бити остварен већ на крају трећег квартала. Ово је невероватан резултат у поређењу са 144 милиона евра прихода од туризма у прошлој години. Задовољан сам што смо заједничким напорима успели да остваримо оно у шта је мало ко веровао пре почетка туристичке сезоне. Током јула и августа било је 95 одсто туриста у односу на 2019. годину. Опоравак туризма имао је позитивне ефекте на целокупну економску активност, па ми ове године очекујемо раст од 10 одсто, што је у односу на пад економије од 15 одсто у прошлој години – опет изузетно велики резултат.

Да ли је посета гостију из Србије, али и остатка региона, испунила ваша очекивања?

Србија, а и регион, имају заиста велико учешће у броју туриста: више од 70 одсто туриста ове године су туристи из региона, а велики број њих дошао је управо из Србије. Нажалост, претходне године, услед затварања граница које је применила бивша власт, држављани Србије су били спречени да дођу у Црну Гору и проведу одмор овде. Могу са сигурношћу да кажем да је нова влада ту грешку исправила, па су ове године туристи из Србије без икаквих ограничења долазили код нас. Туристи из Србије су за Црну Гору и више од гостију. Многи од њих имају и родбину и некретнине у Црној Гори и више су него добродошли. Туристи из Србије веома добро познају Црну Гору и то је још једна ствар која говори у прилог томе да се у нашој земљи осећају као код куће.

Нова национална компанија „Ер Монтенегро” почела је с летовима ка Београду, али и другим градовима Европе. Да ли сте задовољни досадашњим радом компаније?

Имајући у виду да је након што је претходна власт дугогодишњим недомаћинским односом угасила „Монтенегро ерлајнз” и то постало видљиво баш у време кад је нова власт ступала на дужност – чињеница да је нова национална авио-компанија – „Ер Монтенегро” подигнута од нуле за неколико месеци, нескромно ћу рећи да је то преседан у авио-индустрији. За нешто нешто мање од три месеца остварено је више од 850 летова и превезено више од 70.000 путника и то према дестинацијама које су из угла црногорског туризма веома значајне, укључујући Љубљану, Франкфурт, Истанбул, Бањалуку и Београд. Јасно је да је Београд главна дестинација ове компаније, и у почетку су ка њему организована три лета дневно, док их је у сезони било четири, из Подгорице и Тивта. Што се тиче владе, став према „Ер Монтенегру” је врло јасан, а то је стварање предуслова за ефикасну компанију која послује по тржишним принципима.

Извор: Политика.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *