Шта је услов за стабилну владу Црне Горе
16. јун, 2023.
Напредњачко бело усијање: Добро дошли у модерно варварство
16. јун, 2023.
Прикажи све

Спајић: Спремни за разговоре са ЗБЦГ, Абазовић да иде на ТВ дуел са До Квоном

Милојко Спајић, (Фото: GOV.me)

Милојко Спајић, (Фото: GOV.me)

Са ДПС-ом и Грађанским покретом УРА нема преговора, казао је у емисији „Оквир“ на ТВЦГ носилац листе Покрета Европа сад Милојко Спајић. Истакао је да су неформални разговори о саставу већ покренути и да су отворени за разговоре са коалицијом „За будућност Црне Горе“ (ЗБЦГ). Спајић је рекао да је ПЕС јако задовољан резултатом избора, али не и излазношћу, која је била прилично мања у односу на раније изборе у Црној Гори. Казао је да су неодговорни појединци из власти својим „Информер“ понашањем помало огадили изборне процесе, а да су чести збори уморили јавност и бираче. „Ви знате да смо позивали на истовремено одржавање парламентарних и предсједничких избора, а они који кажу сада да је мала излазност били су против те идеје“, рекао је Спајић.

„Улазимо у технички мандат техничке владе“

Он је нагласио да се налазимо у дубокој институционалној кризи као држава, и да имамо можда и јединствену ситуацију у свијету, се Влада од 12. јуна налази у техничком мандату техничке владе.

„То је техничка влада на квадрат. Они не могу да донесу ниједну озбиљну одлуку и цијела држава је на тај начин талац једног таквог понашања. Стога морамо да што прије формирамо владу и скупштинску већину у то треба да буде апсолутни приоритет. Очекујем од свих политичких актера да покажу најзад озбиљност и ставе фокус на бољи стандард наших грађана и напредак на европском путу, што су декларативно обећавали у изборној кампањи“, рекао је Спајић.

Лидер ПЕС-а рекао је да су људи у том покрету ушли у политику због идеала и вриједности, и желе да на тај начин и поступају. „Неко ко је злоупотребљавао државне ресурсе и државне институције не може бити наш партнер у Влади. И то је то“, рекао је Спајић. „Били смо јасни ко су нам могући партнери“ Он је нагласио да је то став за који вјерује да је став цјелокупне партије. „Имали смо неке консултације са свим 81 кандидатом на изборној листи, и мислим да је то став свих“, рекао је Спајић. Наводи да је њима апсолутни приоритет имплементација програма Европа сад два, и све ствари о којима су причали о кампањи, а да Црна Гора што прије уђе у ЕУ. Спајић каже да су били јасни о партнерима са којима може а са којима не може да се разговара.

„Отворени смо за разговоре са ЗБЦГ“ Он је коментарисао и могућност сарадње са листом „За будућност Црне Горе“ (ЗБЦГ).

„Имали сте оптужбе два дана прије избора да сам ја највећи криминалац, да се ПЕС финансира од разних опскурних ликова и криминалаца, и ако изнесете једну тако тешку оптужбу ви можете да кажете да нећемо улазити у власт с тим људима, или ћете послије избора да упутите једно извињење, гдје ћете рећи ‘ми смо се прерачунали, нијесмо били добро информисани’, и тако даље.

Тај одговор важи за све који су се понашали на тај начин. Што се тиче ЗБЦГ, отворени смо за разговоре и са њима. Наравно, осим учешћа у извршној власти, тражићемо мјеру компромиса између ЗБЦГ и мањина, што се тиче и модалитета учешћа у извршној власти али и неких битних ствари, попут изгласавања врховног државног тужиоца, Судског савјета и рјешавања свих других битних ствари које коче наш напредак на путу ка ЕУ и затварање поглавља 23 и 24″, навео је Спајић.

Он је рекао да послије избора има у континуитету разговоре са разним политичким лидерима, и да неће бити никаких закулисних радњи. „Преговори ће бити апсолутно транспарентни и држаћемо се приниципа које смо наговијестили у изборној кампањи“, рекао је Спајић. „Нећемо уцјењивати било кога“ Наглашава да су Демократска Црна Гора и странке мање бројних народа њихови приоритетни партнери, и да ће ући у разговоре са њима, те да се нада брзом формирању власти. Он је рекао да неће уцјењивати било кога, и да ће предложити план и програм рада.

„Мислим да су такав план и програм стварно супериорни, и да заједничким снагама са нашим партнерима у извршној власти али и скупштинској већини и парламенту цјелокупно заједно изгурамо све ове пројекте, Европа сад два, све реформе које нас коче, врховни тужилац, Судски савјет, и друге ствари које нијесу изгласане досад и да Црна Гора убрзано крене ка ЕУ“, казао је Спајић.

Лап-топ, Аџић и Абазовић, (Фото: Архива)

Најавио је да ће појединачно разговарати са свим странкама, па и Демократама, без уцјена. Упитан да ли је уцјена што неће разговарати са ГП УРА, он је рекао да нијесу искључили никога из преговора, већ су неки појединци, попут Дритана Абазовића и Филипа Аџића, сами себе искључили из преговора злоупотребом државних институција.

„Ми смо се укључили у политику због идеала и вриједности и дешавања посљедњих дана косе се са нашим вриједностима“, рекао је Спајић. „Не видим потребу за формирањем мањинске владе“ Осврћући се на могућност сарадње са ДПС-ом и могућност да ДПС подржи мањинску владу ПЕС-а и мањина, он је казао да је јасно рекао да ДПС не види као партнера.

„Мислим да сам био јасан да неће бити потребе за било каквом мањинским подршком, јер ће бити формирана влада са стабилном политичком већином. Не бих стога улазио шта би било кад би било“, наводи Спајић. Он наводи да је легитимно и да буду опозиција, ако и то треба, јер су као ванпарламентарна опозиција постигли сјајне резултате за годину дана. Имају предсједника државе, градоначелника Подгорице, а врло вјероватно и премијера, навео је.

„То је велики успјех али вам говори и о незадовољству великог броја грађана политичким елитама, што многи аналитичари често не помињу“, рекао је Спајић. Стабилна политичка влада је, казао је, потребна да би земља изашла из једног ћорсокака у који смо, нажалост ушли. Спајић наводи да је циљ повести борбу за озбиљне инвеститоре, јер ми немамо много америчких, британских, данских или јапанских инвеститора.

„Ја апсолутно мислим да нам је потребна стабилна политичка влада. Она је тренутно најбитнија чињеница која треба да се деси из ових политичких процеса који се дешавају. Доста нам је нестабилних влада. Скупштинска већина и влада треба да дјелују у сагласају“, рекао је Спајић. „Заједно да имплементирамо програм Европа сад два“ Он је навео да ПЕС не мора да преузме све заслуге за програм Европа сад два, већ то треба да буде ствар сарадње и договора свих актера. Најавио је да ће разговарати са СНП-ом, али и листом „Правда за све“ ако прођу цензус након поновљеног гласања на неким мјестима. Очекује, рекао је, озбиљан однос у преговорима. „Неман личну сујету и нијесам злопамтило, да некоме ко ме је критиковао у прошлости онда затворим у будућности. То није мој однос а ни Европе сад“, казао је Спајић.

Негирао је да је злопамтило у вези са ГП УРА.

„Ако Абазовић и Аџић упуте јавно извињење због својих изјава и кажу да су говорили неистине у камањи, ја бих могао сјутра без проблема с њима да разговарам на личном нивоу. Принципи су принципи. Није то због злопамћења, у питању је злоупотреба државних институција у кампањи.

 То су радили због политичког ћара. То је нешто што не можемо да подржимо“, казао је Спајић. Он је рекао да је вријеме да се озбиљно засучу рукави и да се нова већина бави озбиљних питањима. „Желимо стварно да сједнемо и озбиљно да причамо“, казао је Спајић. Он је подвукао да све странке мање бројних народа види као приоритетне партнере. „Нека СДТ све испита у вези навода До Квона“

Спајић наводи да је најзад дошло вријеме да највећа партија има мандатара, и да је то добро за политички живот Црне Горе. Лидер ПЕС-а је рекао да – у вези афере „До Квон“ – имају много више озбиљнијег посла од медијског егзибиционизма бившег премијера Црне Горе Дритана Абазовића, вјечито гладног медијске пажње. „Било би боље организовати ТВ дуел Абазовића и До Квона. Интересантно је да он говори о много тога и упознат је с неким аспектима те приче али не говори о ономе што је надлежност Владе – како је До Квон ушао у Црну Гору.

Што се тиче мог ујакака, ја то не бих коментарисао, шта ради мали од тетке или заове и ко с ким говори, ако има нешто спорно, нека СДТ и органи раде на свему томе, свим аферама. Потпуно подржавам рад СДТ-а“, навео је Спајић.

Рекао је да су се код једне комерацијалне банке задужили 250.000 еура за кампању, и да се све може провјерити код Агенције за спречавање корупције. Спајић је рекао да подржавају рад СДТ-а и главног специјалног тужиоца Владимира Нововића, те да нема сарадње са онима који нијесу окупљени око вриједности подршке тужилаштву. Подвукао је да се млађа екипа у ДПС није оградила од лоших пракси партије и ранијег руководства, те да је и за ДПС љековито да буду у опозицији.

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *