Музика лековита за мозак у позним годинама, показује истраживање
31. јануар, 2024.
Глобална економија у 2024: Пројекције раста и страхови од краха
31. јануар, 2024.
Прикажи све

Северна Македонија: Пола становника без исправа

Северна Македонија, (Фото: Smart Balkans)

Северна Македонија, (Фото: Smart Balkans)

У Северној Македонији на делу је чудо невиђено – актуелна влада ће након одласка 12. фебруара оставити више од пола свог становништва без пасоша, личних карата, саобраћајних дозвола и других званичних докумената. Према Преспанском споразуму Северне Македоније и Грчке из 2018. године, којим је решен тродеценијски спор око имена земље, предвиђено је да се лична документа морају заменити због промене уставног назива државе до 12. фебруара 2024. Уставне промене којим је држава преименована у Републику Северну Македонију усвојене су у Собрању 11. јануара 2019. И уместо да се одмах крене са прилагођавањем новонасталој ситуацији, измене и допуне Закона о путним исправама донесене су тек 1. јуна 2021, а затим је Министарство унутрашњих послова почело са издавањем исправа са додатком „Северна“ – чак две и по године после промене имена државе!?

Шатлерске муке

Многи грађани који су извадили лична документа пре само пар година сада поново морају на шалтере изложени новим трошковима. А тамо их очекују невиђене гужве, свађе са запосленима, вишесатна и вишедневна чекања за подношења образаца и преузимање нових докумената. Владини функционери су покушали да смире гнев грађана порукама да је продужено важење личних карата, али се са њима не могу прелазити границе. За добијање пасоша по брзом поступку плаћа се три пута скупља такса.

„До сада је промењено око 1.210.000 путних исправа, више од 1.100.000 личних карата и око 540 хиљада возачких дозвола“, саопштио је недавно македонски министар унутрашњих послова Оливер Спасовски.

С. Македонија има само два уређаја за израду пасоша. Христијан Мицкоски, председник најбројније опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ, према анкетама највећи фаворит за освајање предстојећих председничких и парламентарних мајских избора направио је „веселу математику“ од које се грађанима дигла коса на глави.

„У идеалној ситуацији, под условом да ови уређаји раде без кварова, овим темпом и динамиком биће потребно шест година за промену свих путних докумената. Или, другим речима, Закон за путне исправе донесен је 2021. године а најраније 2027. свих 2,5 до 2,7 милиона македонских грађана који имају македонско држављанство у земљи и иностранству моћи ће да промене своја путна документа. Поврх тога, МУП и Оливер Спасовски касне и са набавком образаца потребних за издавање пасоша“, изјавио је лидер опозиције.

За актуелну власт „пасошка криза“ долази у најгорем тренутку. До краја ове недеље македонски премијер Димитар Ковачевски треба да поднесе оставку да би отворио „врата“ формирању такозване Пржинске (техничке владе) која треба земљом да управља задња три месеца пред изборе. За подсећање, обавеза конституисања такве владе уведена је 2016. како би се организовали фер и кредибилни избори. Циљ је да се уведу допунски контролни механизми на кључним пунктовима где се троше државни ресурси пред изборе и у тој функцији опозиција има нека од главних министарства (укључујући министра полиције) и одређена места заменика министара.

Две представке опозиције Уставном суду

Опозициона ВМРО-ДПМНЕ поднела је иницијативу Уставном суду за оцену уставности Закона о путним документима (члан 3) и Закона о безбедности саобраћаја на путевима (члан 5) из 2021. године. Поред тога, та странка са обе представке од Уставног суда тражи да донесе решење о привременој мери. „Сагласно Пословнику Уставног суда, очекујемо да се обустави извршење оспорених чланова закона до доношења одлуке да ли су они уставни или не. На тај начин ће се превазићи ова криза изазвана неспособношћу власти, намерно или ненамерно“, рекао је портпарол те странке Наум Стоилковски, који додаје да размишљају и о опцији да поднесу иницијативу Собрању да се измени Закон о путним исправама како би се продужио рок за нове пасоше.

Прелазна влада?

Међутим, после два изборна циклуса, прети опасност да цео тај процес пропадне и да земља уђе у нову политичко-изборну кризу. Владајућа коалиција је за председника техничке владе предложила Талала Џаферија, актуелног спикера македонског Собрања. ВМРО-ДПМНЕ неће ни под каквим условима да гласа за њега јер је незадовољна његовим председавањем у законодавном дому. С друге стране, одлазећи премијер Ковачевски неће ни да чује за повлачење предлога коалиционог партнера – странке етничких Албанаца ДУИ, да на месту премијера три месеца буде Џафери. ВМРО-ДПМНЕ прихвата да буде део те владе, али за Џаферија неће гласати и чак најављује да неће присуствовати седницама којима он буде председавао. Уследила је контра македонског премијера на одласку: владајућа коалиција неће гласати за кадрове ВМРО-ДПМНЕ, уколико та странка не дигне два прста за Џаферија, а њихове столице у техничкој влади ће остати – празне!? Питање је због чега би се формирала прелазна влада са празним столицама, а дилема треба да буде разрешена до 28. јануара када је крајњи рок за њено изгласавање!?

Средином прошле седмице стигла је вест да су садашњи и бивши премијер Димитар Ковачевски и Зоран Заев, заједно са коалиционим партнером Алијем Ахметијем, челником ДУИ и једним од најмоћнијих политичких фигура у земљи, током четворочасовног ручка дискутовали о Европском фронту и предстојећим мајским изборима. У опцији су њихов коалициони наступ на изборима и заједнички председнички кандидат, али се карте још јавно не откривају. Спекулише се да ће међу председничким кандидатима владајуће коалиције бити актуелни шеф државе Стево Пендаровски и први човек полиције Оливер Спасовски.

Док кују планове како да се поново освоје власт, властодршци су „под шалтер“ ставили пасошке муке обичних грађана, иако они могу да буду „кључни“ на предстојећим изборима. Сви актуелни политички актери од теме пасоша беже као ђаво од тамјана. Пендаровски је пред ТВ камерама предложио да се интервенцијом у два-три закона који регулишу лична документа крајњи рок пролонгира до септембра или октобра. Уједно, да се обавести суседна Грчка са циљем да им се укаже да „немамо намеру да бежимо од обавеза из Преспанског споразума“, а и тако, према њему, Грчка није испунила своје обавезе

Сметње на везама

Шеф македонске државе је изразио и спремност да разговара са председницом Грчке Катерином Сакеларопулу, са циљем да се нађе начин за операцију премошћавања рока важења старих путних исправа. Премијеру Ковачевском је „лакнуло“ па је одмах пребацио „лопту“ тврдњом да је „председник државе преузео обавезу да се чује са председницом Грчке“, и да после тог разговора влада може да крене у акцију. Уследио је демант из председничког кабинета уз напомену да није обавеза председника да преговара о пасошима и да Пендаровски може да помогне у процесу, али није преузео обавезе како је то протумачио премијер.

На крају, надлежан у овој ситуацији, министар иностраних послова Бујар Османи контактирао је са грчком амбасадорком Софијом Филипиду: у штуром саопштењу наведено је да су разматрали мере и активности које македонска влада спроводи у имплементацији обавеза из Преспанског споразума. Како је македонски министар прошао на том разговору видело се из његове поруке да није фер давати лажну наду грађанима да се може померати рок за промену пасоша са новим уставним именом земље, али би, према његовим речима, било коректно да државне институције убрзају издавање пасоша.

„Готово је немогућа мисија да пасоши важе после 12. фебруара. Обавезе преузете из споразума са Грчком морају бити испуњене“, децидиран је министар Османи. Очигледно нема краја овом политичком „пингпонгу“, као што нема краја ни шалтерским мукама грађана. Али, нема ни краја оптимизму Димитра Ковачевског који понавља да ће на предстојећим изборима за председника државе бити изабран кандидат његових социјалдемократа, а да ће поново он формирати нову Владу и у том мандату увести С. Македонију у ЕУ до 2028.

Живи били па видели!

Саво Пејчиновски
Извор: Нови магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *