Како се народне паре на ТВ Подгорица троше за пљување и говор мржње против православаца
24. октобра, 2021.
Мрзе нас и блате на наш рачун – од наших пара
25. октобра, 2021.
Прикажи све

Руси поново побиједили Американце у трци за свемир

Руска глумица Јулија Пересилд и филмски режисер Клим Шипенко, завршили су снимање које је 12 дана трајало на Међународној свемирској станици, те су се прошле седмице вратили на Земљу, гдје су одмах снимили и додатне сцене које су дио радње у филму на којем тренутно раде.

Камере су биле укључене и током њиховог слијетања, па је Пересилд, која тумачи лик хирурга који иде у свемир како би помогла веома болесном астронауту, одмах пресељена од летјелице Соyуз до оближњег сета, гдје је одглумила оно што се управо и одиграло – њен повратак из свемира, пише ЦБС Њуз.

Руска глумица Јулија Пересилд, (Фото: Вијести)

Летјелицом Соyуз при повратку на Земљу, управљао је Олег Новитски, који је у свемиру провео 191 дан, а који је на Међународној свемирској станици одглумио пацијента за потребе филма “Изазов” (Challenge). Улогу је наставио и по слијетању на Земљу, па је стрпљиво поновио сцену неколико пута док режисер није био задовољан.

”Посада летјелице је цијело вријеме током пута до Земље била у будном стању и нису били ни у најмањој опасности”, саопштили су из НАСА.

И заиста, по повратку из свемира, сво троје су изгледа добро и расположено, па су са одбором за дочек радосно препричавали доживљаје, прије него што су прошли обавезан медицински преглед како би могли да се укрцају на авион који ће их вратити до Москве, гдје ће провести десет дана у посебној установи за опоравак.

Пересилд и Клим Шипенко су лансирани у свемир 5. октобра, а на путу до Међународне свемирске станице летјелицом је управљао астронаут Антон Шкаплеров.

На станици су их дочекали Новитски и Пјотр Дубров из Русије, Шејн Кимброу, Меган Мекартур и Марк Ванд Хеи, припадници НАСА-е, Томас Пескет из Европске свемирске агенције и јапански астронаут Акихико Хошиде.

Новитски, Шкаплеров и Дубров су помогли током снимања сцена у свемиру, јер би буџет за евентуално слање више од двоје аматера у свемир био превелик.

Радња филма “Изазов” још увијек није у потпуности позната, али се зна да лик глумице Пересилд стиже у свемир како би оперисала астронаута који због здравственог стања иначе не би издржао повратак на Земљу.

За идеју и продукцију овог филма чији датум премијере још увијек није познат, заслужна је свемирска агенција Роскосмос, чији се челници надају да ће остварење промовисати професију астронаута и тако заинтересовати младе да се школују за рад у агенцији.

Росцосмос филм снима у копродукцији за Каналом 1 и студиом “Yellow, Black and White” из Москве.

До сада су се за филмове чија се радња одвија ван планете Земље, углавном користили прави снимци из свемира, али су глумци своје дјелове играли у студију, испред зеленог платна умјесто којег би се компјутерском дорадом додавала позадина.

За неколико филмова снимљене су посебне сцене у свемиру, попут IMAX документарца из 2002. чији је наратор Том Круз и “Apogee of Fear”, научно-фантастичног остварења из 2012. године који траје осам минута, а за који је кадрове у свемиру снимио “свемирски туриста” Ричард Гариот, иначе син астронаута.

Том Круз и режисер Даг Лиман, открили су 2020. године да заједно раде на филму који ће бити сниман у свемиру, а у сарадњи са НАСА-ом.

У америчким медијима се појавила информација да би Круз могао отићи у свемир крајем ове године, али то није званично потврђено.

У међувремену, и у овој трци је Сједињене Америчке Државе побиједила Русија, која је у историји уписана као држава која је у свемир прва послала човјека, жену и пса, а уз помоћ филма “Изазов”, као и Пересилд и Шипенка, сада је и прва земља која је у свемир послала глумачку екипу.

И глумица и режисер су изабрани тако што су прошли круг аудиција Роскосмоса, а која је расписана 2020. године.

Слање двоје цивила у свемир био је велики изазов, па су Пересилд и Шипенко морали да прођу низ здравствених прегледа, а потом и припрема које су укључивале центрифугалне и вибрирајуће тестове, обуке за боравак у простору без гравитације, те слијетање падобраном.

Мирела Зоговић

Извор: Виејсти

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *