Из историје у уџбенике
4. јун, 2023.
Наследници – антидинастија нашег доба
5. јун, 2023.
Прикажи све

Реган: Михаиловић први антинацистички вођа у Европи

Роналд Реган и Драгољуб Михаиловић, (Фото: Архива)

Преносимо превод писма америчког предсједника Роналда Регана, који одговара Михајлу Раденковићу, вице-предсједнику Калифорнијског грађанског одбора поводом позива на вече помена ђенерала Драже Михајловића

Роналд Реган и Драгољуб Михаиловић, (Фото: Архива)

Драги г. Раденковићу:

Пренесите Калифорнијском грађанском одбору за помен генералу Дражи Михаиловићу моју искрену захвалност на њиховом љубазном позиву да присуствујем вечерашњој вечери у част генерала Михаиловића. Нажалост, претходне обавезе ме спријечавају да будем са вама.

Вјерујем да дух у коме сте се окупили да одате почаст генералу Михаиловићу, вјерном савезничком команданту и првом антинацистичком вођи у Европи, дијели велика већина Американаца.

Коначна трагедија Драже Михаиловића не може да избрише сјећање на његову херојску и често усамљену борбу против двоструких тиранија које су задесиле његов народ: нацизма и комунизма. Знао је да је тоталитаризам, како год да се зове, смрт слободе. Тиме је постао симбол отпора свима широм свијета који су морали да се боре у сличној херојској и усамљеној борби против тоталитаризма. Михаиловић је припадао Југославији; његов дух сада припада свима онима који су вољни да се боре за слободу.

Волио бих да се може рећи да је овај велики херој био последња жртва конфузне и бесмислене политике западних влада у обрачуну са комунизмом. Чињеница је да су и други доживјели сличну судбину као што је била његова тако што су их западне владе пригрлиле, а затим напустиле у нади да ће такво напуштање купити мир или сигурност.

Дио писма Роналда Регана, (Фото: Архива)

Дакле, судбина генерала Михаиловића није само од историјског значаја – она нас нечему учи и данас. Ниједна западна нација, укључујући Сједињене Државе, не може се надати да ће добити сопствену битку за слободу и опстанак, жртвујући храбре другове политици међународне сврсисходности.

Ваша вечера стога обиљежава нешто више од наслијеђа патриотизма и херојства које нам је оставио Михаиловић. Ви се сјећате принципа за које се борио и умро. И подсјећате нашу нацију да напуштање савезника никада не може купити сигурност или слободу. У планинама Југославије, у џунглама Вијетнама, гдје год су се мушкарци и жене борили против тоталитарне бруталности, несумњиво је показано да и слобода и част пате када се чврсте обавезе жртвују лажним надама умиривања агресора напуштањем пријатеља.

Са поштовањем,

Роналд Реган

Септембар 8, 1979

Редакција

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *