Патриотизмом се ките они који су очерупали ову земљу
1. децембра, 2021.
Бог је опомињао рушитеље
2. децембра, 2021.
Прикажи све

Расте вјероватноћа распада САД-а

Становник Тексаса, (Фото: Блумберг)

Вероватноћа распада Сједињених Држава сада је знатно већа него на почетку овог миленијума, оценила је америчка новинска агенција Bloomberg.

Аутор анализе – писац, новинар и тв-водитељ Макс Хејстингс – навео је прво податке из анкете Универзитета Вирџинија, према којој је 52 одсто гласача бившег председника САД Доналда Трампа за то да се „републиканске државе“ осамостале.

Истовремено, 41 одсто испитаника који подржавају актуелног лидера Џоа Бајдена држи се сличног става у односу на „демократске државе“.

Становник Тексаса, (Фото: Блумберг)

Хејстингс је с тим у вези подсетио да су у двадесетом веку границе различитих земаља света биле озбиљно модификоване и указао на распад СССР, отцепљење Бангладеша од Пакистана, одвајање Сингапура од Малезије, поделу Чехословачке.

Његова прогноза је да је нешто слично сасвим могуће и у будућности и за први пример узео – отцепљење Каталоније. Па наставио:

„Зашто би било другачије са САД иако су се од свог оснивања стално шириле? Све време су биле подељене изнутра по политичким и другим шавовима. Неки делови Сједињених Држава можда желе да се отцепе. Пре свега су то Калифорнија и Тексас. Поделе погоршава расни проблем, он је у срцу подела у америчком друштву. Поред тога, поделе стварају и разлике у третману разних мањина“.

Хејстингс је из свега извео први закључак који, наравно, није само његов:

„У земљи нараста такав талас беса да је немогуће предвидети како ће се све завршити“.

Bloomberg у овом контексту подсећа и на негативне последице Брегзита, наводећи да је „створио проблем читавој генерацији Британаца зарад тренутне добити“.

Уследио је после овога и други закључак:

„Исто ће се десити, само у много већим размерама, у случају раскола у Сједињеним Државама. Дакако, не треба очекивати тренутни распад Сједињених Држава, али је његова вероватноћа сада много већа него што је била пре 20 година. А цена таквог развоја догађаја биће много већа. Не само за Америку, већ и за цео Запад“.

Макс Хејстингс

Извор: Блумберг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *