Бајден води Трампову спољну политику (2)
5. октобра, 2021.
Биланс једне „револуције“ 
5. октобра, 2021.
Прикажи све

Патријарх није наручио ни хеликоптер ни специјалце, он је на Цетиње хтио да иде пjешке

Драго Пилсел, (Фото: Новости)

Хрватски новинар и теолог Драго Пилсел каже за РТС да патријарх Порфирије никада неће дићи руке од људи, шта год говорили о њему. Он ће увек наћи начина да се разговара и да се разбистре ствари које су људима нејасне, што смо ми радили четири и по године у кружоку у Загребу, истиче Пилсел.

Драго Пилсел је у емисији Око говорио о патријарху Порфирију и устоличењу на Цетињу, али и о оптужбама које из Хрватске и Црне Горе стижу на рачун поглавара СПЦ.

Пилсел је, коментаришући наводе да је вођа „фан клуба“ патријарха у Загребу, истакао да он Порфирија познаје од раније.

Драго Пилсел, (Фото: РТРС)

„Ми смо већ четири и по године у такозваном кружоку на Светом Духу у Загребу, где је седиште православне гимназије, гдје Порфирије борави када је у Загребу. Тамо има 120 људи отприлике, постоји језгро од 65 људи који су редовни. Ја сам модератор тога кружока. Ми не смјемо говорити о нашим темама јавно, не смјемо говорити о томе ко је био тамо и шта је ко рекао, али можемо свједочити о Порфирију у тој интеракцији“, објашњава Пилсел.

Додаје да је он дошао код Порфирија, тада митрополита загребачко-љубљанског, са идејом да се кружок направи.

„Можда би се тако нешто требало догодити у Београду, а ја сањам тренутак када ће тај загребачки кружок срести са Порфиријевим београдским и да коначно крене један озбиљан, опуштен, пријатељски разговор загребачких и београдских интелектуалаца“, каже Пилсел.

О оптужбама хрватске екстремне деснице и „суманутим конструкцијама“ 

Пилсел је коментарисао оптужбе против патријарха Порфирија, које долазе из Хрватске и Црне Горе.

Што се тиче напада екстремне деснице у Хрватској, оцењује да ти људи немају морала. „Усташе говоре за Порфирија да је великосрбин од раније, ти људи показују да немају морала и да немају никаквог бонтона, а седе у парламенту. То је ужас, то је наш хрватски ужас. Ми ћемо изаћи на крај са тим људима“, поручио је Пилсел.

„Оно што чуди је да и људи који су чак били на кружоку пристају на синтагму да Порфирије долази на Цетиње не као мироносац него као сијач ватре, као инструмент великосрпске политике“, указао је Пилсел.

Оптужбе да патријарх Порфирије хоће да „извуче“ Црну Гору из НАТО-а, да „сатре Црногорце“, назвао је „будалаштинама“ и „суманутим конструкцијама“.

„Северина је обманула јавност“ 

Пилсел се осврнуо и на оптужбе које је на рачун патријарха упутила певачица Северина, и оценио да је направила некоректан потез, јер зна да Порфирије нема ништа са крштењем сина, које се догодило у Војводини. „Ја сам 100 посто сигуран да је свештеник или епископ који је дао одобрење за то крштење није знао да је то дијете крштено у католичкој цркви“, додаје Пилсел.

„Северина је оптужила Порфирија да је у православној цркви крстио католичко дијете. То није истина. Северина је обманула јавност. Мислим да је то направила намјерно. Зашто је напала патријарха, ја то не знам“, напомиње Пилсел.

Оно што је битно, како је напоменуо, јесте схватити да је Порфирије био, јесте и остаће хришћанин.

„Он никада неће дигнути руке од људи, шта год говорили о њему. Он ће увијек наћи начина да се сједне, да се разговара и да се разбистре оне ствари које су људима нејасне. То смо ми радили четири и по године на кружоку, чак смо разговарали о Сребреници, није било забрањених тема, о свему смо разговарали“, каже Пилсел.

„Порфирије је хтио ићи пјешке на Цетиње“ 

Пилсел је сведочио о ситуацији уочи устоличења митрополита црногорско-приморског на Цетињу, и рекао да је Порфирије хтео да на Цетиње иде пешке.

Патријарх Порфирије, (Фото: РТВ)

„Порфирије је хтио ићи пјешке. У пет ујутро, он каже идемо пјешке. Доћи ћемо аутима докле год се може, што ближе барикадама, и онда ћемо преко брда пјешке. Па кад стигнемо, стигнемо. То је желио направити“, наводи Пилсел.

Црногорска полиција је, међутим, била против тога, додаје Пилсел.

„Полиција Црне Горе каже – не можете, ви сте у Црној Гори заштићена особа, имате двије опције, или одустати или се попети на тај хеликоптер. Порфирије није наручио хеликоптер. Порфирије није наручио 12 наоружаних специјалаца. Порфирије није наручио деку као заштиту од снајпера. Порфирије се чудио хеликоптеру и није му било јасно шта је то сад. Није наручио ни ону песму којом монаси на Цетињском манастиру певају да ће се вратити војним путем на Косово“, сведочи Пилсел.

„Ако немате стрпљења, онда имате проблем“ 

Позвао је на стрпљење када се ради о патријарху Порфирију. „Ако немате стрпљења чекати да Порфирије припитоми српске националисте и увери људе да снага јеванђеља и љубав која је иманентна јеванђељу не трпи национализам или било какву врсту искључивости, онда имате проблем. Ово је процес који ће трајати мало дуже“, закључио је Пилсел.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *