Света Анастасија Узорошетељница
31. јануар, 2024.
Музика лековита за мозак у позним годинама, показује истраживање
31. јануар, 2024.
Прикажи све

Откривени остаци оца, брата и сина Александра Великог

Александар Македонски, (Фото: Британика)

Идентификовани су остаци људи који су пронађени пре пола века у нетакнутим краљевским гробницама из четвртог века пре нове ере у грчком граду Вергина.

Александар Македонски, (Фото: Британика)

Тек сада када су истраживачи проучавали скелете користећи савремену опрему, укључујући макрофотографију и рендгенске снимке и упоредили их са записима из историјских извора успели су да установе ко се налази у којој гробници у Вергини, објављено је у „Journal of Archaeological Science“. Захваљујући новим методама, било је могуће, на пример, идентификовати остатке македонског краља Филипа II, оца Александра Великог. Познато је да је патио од хромости. А у гробници један налазе се остаци човека чији је зглоб колена тешко оштећен. Анализа је показала да је мушкарац повређен, зглоб је срастао, али овај човек више није могао да хода као раније. Мора да је шепао, што значи да повреда пронађена на њему одговара историјским доказима о хромости Филипа II.

Иста гробница садржи посмртне остатке жене и детета које је у тренутку смрти било старо само неколико дана или недеља. Према научницима, ови остаци одговарају причи о убиству Филипа II, 336. године пре Христа. Историјски извори кажу да га је убио његов телохранитељ само неколико дана након што му је нова супруга, Клеопатра, родила дете.

Према легенди, управо је ово дете требало да наследи трон од Филипа II. Стога се претпоставља да је убиство Краља наручила бивша Филипова супруга Олимпија, мајка Александра Великог. Верује се да је Олимпија убрзо након убиства Филипа II убила и Клеопатру и њено дете, чиме је њеном сину Александру отворила пут ка престолу. Ништа мање занимљива открића тичу се још две гробнице. На пример, гробница број два, према ауторима студије, припадала је „жени ратници“ Адеи Еуридики. Била је жена краља Аридеја, полубрата Александра Великог. Научници су дошли до овог закључка након што су на костима женског скелета пронашли доказе да је много јахала. Ово одговара слици „жене ратнице“. Што се тиче гробнице три, истраживања су показала да је у њој сахрањен тинејџер Александар IV, син Александра Великог, преноси руска „Газета“.

Гордана Чановић

Извор: Политика Магазин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *