Синановић: По апсурду се препознају
21. април, 2023.
Баздуљ: Бањалучка Гимназија и највећи ум двадесетог вијека
21. април, 2023.
Прикажи све

Одржана академска трибина: ,,Поруке Митрополита Амфилохија“.

Промоција у Српској кући, (Фото: Српска кућа)

Промоција у Српској кући, (Фото: Српска кућа)

Литије током девет мјесеци 2020. године круна су дјела блаженопочившег митрополита Амфилохија јер су показале да је црква и вјера стожер Црне Горе, рекао је протојереј Мирчета Шљиванчанин на академској трибини о теми „Поруке митрополита Амфилохија“ из двије књиге новинара Перице Ђаковића „Морачки јасновидац“ и „Христос се роди“. Он је рекао да су Ђаковиће књиге актуелизација дјела блаженопочившег митрополита на најбољи могући начин, кроз серијале интервјуа у књигама које садрже божићне и васкршње разговоре аутора са митрополитом од 2014. до 2020. године. „Разговори Ђаковића са митрополитом Амфилохијем давали су вјеру и наду гледаоцима и слушаоцима телевизија и радија у вријеме незапамћеног прогона Цркве у Црној Гори, посебно за вријеме литија“, рекао је Шљиванчанин. Он је додао да су књиге интервјуа обухватиле хришћанску теологију митрополита Амфилохија од Христовог рађања и Христовог васкрсења, до посебних тема из теологије и живота Цркве, коју је претако у живот и разговор о Христу са вјерницима гдје год да се срео са њима и ходио.

На трибини у Српској кући у Подгорици у организацији Српског националног савјета и Српског информативно-културног центра „Свети Сава“, аутор Перица Ђаковић је у обраћању присутнима истакао да је митрополит Амфилохије у тим интервјуима послао снажну поруку да се тадашња актуелна власт у Црној Гори „много у незнању према Цркви ослилила“.

„То су били разговори без договорених питања, интегрални интервјуи, без допуна, као и разговори за Божић и Васкрс посљедњих шест-седам година. Била је велика обавеза са таквим човјеком разговарати о темама које се тичу Бога, Божића, Васкрса“, рекао је Ђаковић, те додао да су интервјуи трајали по три часа. Ђаковић је додао да је митрополит Амфилохије вјерном народу оставио у аманет двије обавезе. Он је цитирао митрополита – „Договорио сам се са Богом ових дана да ме не дира, да завршим неке ствари у Црној Гори око Михољске Превлаке код Тивта и Његошеве капеле на Лоћену. Јер када се врати капела на Ловћену тада ће се помирити народ Црне Горе“.

Извор: Српска кућа

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *