У Вашингтону схватили да су јединствена држава БиХ и босанска наднација – промашај?
9. новембра, 2021.
Сјеверна Македонија након Заева
9. новембра, 2021.
Прикажи све

Гдје се крије „Јагуар“

Црну Гору ових данима потреса случај проналаска прислушних уређаја у канцеларијама Специјалног државног тужиоца, за које је осумњичени бивши шеф Агенције за националну безбједност Дејан Перуничић признао да су постављени у његово вријеме.

Јавност тражи и очекује одговоре на питање по чијем је налогу и за кога поступао тадашњи шеф безбједносне Агенције, јер верзија да је Агенција специјалног тужиоца прислушкивала “за своје потребе” и ради њихових анализа, ђелује заиста више него наивно.

Дејан Перуничић, (Фото: Вијести)

Све то се догодило само неколико дана након што је доскорашњи шеф црногорске контраобавјештајне службе АНБ Лука Булатовић извршио самоубиство, остављајући поруку да “није знао многе ствари које је морао да зна”. Зато се испитује евентуална повезаност случаја прислушкивања са самоубиством високорангираног агента АНБ.

Након прошлогодишње смјене власти и преузимања безбједносног система из руку Демократске партије социјалсита, поново је актуелизована још једна велика афера, која је годинама обавијена мистеријом: гђе је нестао и код кога се сада налази прислушни уређај под називом “јагуар”.

Спекулише се да би ситем “јагуар” сада могао бити у рукама паралелних безбједносних структура које покушава да успостави ДПС, не мирећи се са поразом ни послије три деценије владања Црном Гором.

“Јагуар” је својевремено био у посједу бивше војске државне заједнице Србије и Црне Горе. Оно што се једино зна је то да је тај ситем користио пети војно обавјештајни центар, са сједиштем у Подгорици.

Од када је постављено питање његовог нестанка, из тадашњих владајућих кругова једино се покушавала релативизовати његова вриједност и употребљивост због наводне застарјелости.

Добро обавијештени извор тврди, међутим, да колико код да се појавило више нових генерација прислушних уређаја, “јагуар” је још увијек конкурентан..

Лука Булатовић (Фото: „Вијести“)

„Јагуар“ је у Црну Гору стигао из Хрватске почетком ратних дешавања деведесетих година и распада некадашње Југословенске народне армије.

Након повлачења југословенске војске пренијет је Подгорицу и смјештен у команду корпуса. Војска СЦГ тада га је користила за праћање свакога ко је било интересантан.

“Јагуар” је у Подгорици је био све до референдума о независности. Добро обавијештени саговорник сматра да „јагуар“ сасвим сигурно није напустио територију Црне Горе.

Прислушни ситем „јагуар“ може да прати пет хиљада телефонских разговора у минути са даљине и до сто километара. Са њим се може слушати сва жична и бежична телефонска комуникација, радијске везе, станице и системи, а врло успјешно декодира телепхоне. Тај прислушни уређај може да лоцира особу које је предмет праћења у кругу од пет метара.

Афере прислушкивања у Црној Гори доведене су до усијања још прије осам година, тако да се више и не зна ко кога прислушкује.

Све је почело афером „листинг“ из које је јавност сазнала да су на телефонској вези наводно били одбјелгли нарко бос Дарко Шарић и тадашњи министри финансија и вањских послова.

Дарко Шарић, (Фото: Еспресо)

Настављено је са листингом разговора одбјеглог шефа балканске мафије Насера Кељмендија са високопозиционираним политичарима и службенцима црногорске АНБ. Праћене су и прислушкиване и стране дипломате, посебно из земаља чланица НАТО.

Почетком ове године откривено је да је АНБ незаконито прилсушкивала независне интелектуалце и новинаре независних медија, због чега су поднијете кривичне пријаве против смијењеног директора АНБ Дејана Перуничића и његових сарадника.

Посљедње афере у Црној Гори само су подгријале страховања и слутње да у Црној Гори, мимо званичних безбједносних служби и строгих правних процедура, ко зна ко може, практично, без икакве контроле и одговорности, брутално газити људска права и прислушкивати свакога ко му “није по вољи”.

Туфик Софтић

Извор: ПЦНЕН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *