Ако желимо да будемо држава, а не колонија, одговоре морамо пронаћи сами
4. новембра, 2021.
Вијенац Ђинђићу
5. новембра, 2021.
Прикажи све

Од почетка пандемије 2.300 мање корисника пензија

Ранко Алигрудић, (Фото: РТЦГ)

Од почетка пандемије корона вируса број корисника пензија у Црној Гори смањен је за 2.300, казао је гостујући у емисији „Линк“ на Радију Црне Горе ВД директора Фонда ПИО Ранко Алигрудић.

Од почетка короне, каже Алигрудић, смањен је, нажалост, под утицајем короне број корисника Фонда ПИО.

Ранко Алигрудић, (Фото: РТЦГ)

“Од марта прошле године до данас буквално број корисника смањен је за двије хиљаде и 300 корисника”, навео је први човјек Фонда.

Фонд ПИО тренутно исплаћује 128 хиљада и 35 корисника од чега је око четири хиљаде оних који примају накнаде по основу тјелесног оштећења, туђе његе и помоћи, инвалиднине и додатак на споменице Фонд исплаћује и око десет хиљада корисника у иностранству.

Буџет Фонда за текућу годину износи 454 милиона еура. Мјесечно за исплату пензија издвоји се 36 милиона. Мањак у каси ове године је 136 милиона. И то обезбјеђује држава.

“Укупан мањак је 30 одсто и дефицит буџета Фонда је на нивоу прошлогодишњег”, истакао је Алигрудић.

Повећање пензија почетком наредне године зависиће од раста зарада у претходној, односно потрошачких цијена.

Ако прође Маршалов план могуће и двоцифрено увећање пензија

На основу пројекција Фонда износиће око два процента, каже Алигрудић, али напомиње да би од 2023. могло бити веће, ако се усвоји и примјени Маршаловог плана.

“Уколико се повећа минималац, просјечне зараде, то ће се одразити и на пензије. У наредној години директно не, али у 2023. па би повећање могло да буде фактички у двије децимале”, нагласио је он.

Пензионери са најнижим примањима добили су почетком године по 50 еура једнократне помоћи.

Сада се, најављује Алигрудић, тражи рјешење за исплату још једне до краја године за 16 и по хиљада пензионера са најнижим примањима.

“Ми ћемо се потрудити преусмјеравањем са неких позиција да тај број буде и већи, та да износи помоћи буду виши него у фебруару ове године”, казао је ВД директора Фонда ПИО.

Напоминуо да су у складу са препорукама Министарства финансија почели припрему предлога буџета за наредну годину и поручује.

“Оно што је најважније ми гарантујемо нашим корисницима да ће исплата пензија до краја ове, али и током 2022.године бити редовна.

На почетку наредне године почиње примјена Закона о унутрашњим пословима, па ће полицијски службеници до краја 2022. моћи у пензију са 53 године старости и 30 година стажа, гђе половину чини бенефицирани стаж.

То би, закључио је Алигрудић уз пензионисање по сили закона могло да увећа број корисника у наредној години.

Биљана Радосавовић

Извор: РТЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *