Палестински мир
13. децембар, 2023.
Чланство УЦГ у породици европских универзитета прекретница за државу и друштво
13. децембар, 2023.
Прикажи све

О. Милош Весин: Св. Мардарије је умио да надиђе вријеме и том времену да тон

На редовној дијалошкој трибину коју уређује и води свештеник Гојко Перовић, архијерејски намјесник подгоричко-колашински, ове седмице, у уторак 12. децембра, гост је био протојереј-ставрофор др Милош Весин, свештеник Српске православне цркве у Чикагу и професор на Православном богословском факултету „Свети Сава“ у Либертивилу. Значајно је поменути да је отац Милош, који се ових дана налази у посјети Митрополији црногорско-приморској, поред свог богословског образовања, и доктор психологије. Овога пута, разговор се водио на тему „Црква у савременом свијету“, а трибина је, као и обично, одржана у Светогеоргијевском дому под Горицом.

Отац Милош на почетку је казао да није вријеме то које обликује нас, већ би требало да буде обрнуто, да ми обликујемо вријеме. Цитирао је блаженог Агустина који је давно рекао да смо ми вријеме и какви смо ми, такво ће бити и вријеме. Навео је и примјер Светог владике Мардарија Ускоковића, који је увијек умио да надиђе вријеме, без обзира на то гдје се налазио. „Увијек је био он тај који је својим подвигом и прије свега Христом у себи, Христовом радошћу, без обзира колико је био обремењен проблемима и искушењима, на крају, али не и последње, тешком физичком болешћу која га је пратила све вријеме, умио је да да један одређен тон том времену, и то у таквој једној мјери да од његовог духовног капитала и ми данас живимо у Америци, од онога што је он урадио, од те његове дубоке бразде.“

Оцијенио је да савремени човјек покушава у овом времену да види неки изговор. Међутим, хришћанину никад није било идеално, никад није било угодно и лако у овоме свијету да буде хришћанин. Казао је да су наши прародитељи у вјери били сјајни у томе што су дисали и живјели радошћу васкрсења и није било те муке, тог искушења које је могло да стане насупрот тој радости, зато што је за њих питање Другог доласка Христовог било питање веома кратког времена, и они су нам својим мучеништвом показали колико је вријеме релативна ствар.

Нагласио је да би наше схватање времена требало да буде у духу мудрих ријечи оца Јустина Поповића који каже да је вријеме само исјечак вјечности. Ако се тај исјечак вјечности, то вријеме, откине од Христа, оно губи свој смисао и одлази у бескрај бесмисла. Ако се присаједини Христу, ако је Христос наш смисао, онда то вријеме добија своју пуноћу.

Хришћанство би требало видјети, прије свега, као начин живота загрљен радошћу. Ту радост овај свијет нити може да да, нити може да узме од нас.

У наставку разговора, отац Милош је изнио још много својих, изузетно корисних и богатих, размишљања и искустава.

Отац Гојко на крају је препоручио свима да прате предавања оца Милоша на друштвеним мрежама. Пожелио је благословен наставак Божићног поста и најавио следећу трибину за 15 дана.

Снимак цјелокупне трибине можете погледати на јутјуб каналима Острог Тв Студио и Црква Светог Ђорђа под Горицом.

Извор: mitropolija.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *