Влада има пуну подршку, ДФ нису партнери јер су били главна препрека буџету и законима
13. новембра, 2021.
Страх од робота и губитка посла
13. новембра, 2021.
Прикажи све

Нове капиталне инвестиције преко пола милијарде

Кривокапић и Спајић, (Фото: Влада Црне Горе)

Буџет за наредну годину, према нацрту буџета Министарства финансија и социјалног старања (МФСС), износи 2,46 милиона еура, потврдило је „Дану“ више извора блиских извршној власти.

Нацрт буџета ће данас бити разматран на надлежним комисијама, а касније и на сједници Владе на којој би предлог требало да буде усвојен. Крајњи рок за слање предлога буџета у Скупштину је понедјељак, 15. новембар.

Кривокапић и Спајић, (Фото: Влада Црне Горе)

Нацртом буџета, који може да претрпи одређене измјене на комисијама и Влади, прије коначног усвајања није предвиђено ново задуживање, али је остављен простор да Влада може позајмити новац у случају повољних околности на тржишту за потребе рефинансирања постојећих кредита. То је јуче потврдио и премијер Здравко Кривокапић.

– И као што смо рекли, нема новог задуживања у смислу нових пара, али има ако вам се укаже прилика да добиjете повољниjи кредит да га замиjените неким коjи jе сада оптерећење – казао је Кривокапић на јучерашњој прес конференцији.

Претходних година је у буџету остављана опција да се држава може задужити до 500 или 750 милиона еура емитовањем обвезница, што је стара влада увијек користила, а и нова је чим је дошла позајмила 750 милиона, јер је, како су рекли, каса била празна када су дошли 4. децембра.

У наредној години је за отплату старог дуга који долати на наплату догодине, Министарство финансија, на чијем челу је Милојко Спајић, предвидјело око 300 милиона еура, што је око 135 милиона мање него у овој години.

Буџет за наредну годину је, како су нам казали извори, развоjни и одраз је реформског програма „Европа сад“, коjи предвиђа бољи животни стандард, раст минималне зараде са 250 на 450 еура, праведниjе опорезивање, укидање доприноса за здравство за запослене…

Милојко Спајић, (Фото: Влада Црне Горе)

Буџетом је предвиђен раст плата за све запослене у просјеку преко 17 одсто, у здравству за додатних 12 процената, повећање агробуџета, повећање капиталног буџета за 108 одсто, затим 117 нових пројеката чиjа jе вриjедност око 549 милиона, већа издваjања за пензиjе и социjалних давања због усклађивања примања…

– Финансирање реформског програма „Европа сад“ предвиђено је без новог задуживања, а коjи у средњем и дужем року доноси jош веће ефекте за буџет и бенефите за грађане. Финансирање планираних недостаjућих средстава предвиђено jе из депозита и из већ постоjећих кредитних аранжмана. Оставља се само простор за задуживање jедино уколико буду услови на тржишту повољниjи да се рефинансира неки од неповољних старих кредита – казао је „Дану“ један од извора.

Према нацрту у 2022. jе предвиђено непогоршавање дефицита буџета из 2021. од око 3,8 одсто и поред свеобухватне реформе коjа Црну Гору сврстава међу државе са наjнижим оптерећењем на зараде, иако jе по висини тих дажбина била лидер у региону и шире. За девет мjесеци 2021. jе дефицит смањен на 1,4 одсто, а предвиђен на око 3,8 одсто за циjелу годину.

Нацртом је предвиђен већи износ средстава за Фонд здравства и поред укидања здравственог осигурања за грађане. Предвиђена је и већа наплата прихода, а издаци буџета већи су због додатног повећања плата здравству, капиталног буџета, усклађивања у расту пензиjа и социjалних давања, већег издваjања за одбрану у складу са обавезама за НАТО контрибуциjу.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *