Ердоган вреба прилику да удари на Русију
23. јуна, 2022.
Блокада Калињинграда и отварање северног фронта
24. јуна, 2022.
Прикажи све

Нијазова пуштена из Реметинца

Нијазова, (Фото: Т Портал)

Нијазова, (Фото: Т Портал)

“У шоку сам. Прије сат времена сам разговарала са својом одвјетницом и биле смо увјерене да ћу викенд, понедјељак и уторак провести у затвору, а сад сам на слободи“, рекла је Нијазова. Додала је да у реметинечком затвору не постоје правила за затворенице те да мушкарци имају право на шетњу два пута у дану, док жене могу то право искористити само навечер.

“Жене не могу виђети сунчеву свјетлост, а мушкарцима је омогућено вјежбање. Ја сам хтјела џогирати тијеком своје шетње, али ми то није било допуштено“, надодала је Нијазова. Ајсолтан Нијазову полиција је, док је путовала на загребачки наступ, ухитила на граници са Словенијом по тјералици Туркменистана који ју тражи због наводне проневјере новца, а судац истраге загребачког Жупанијског суда одредио јој је притвор.

На загребачком Жупанијском суду у петак је одржана сједница изванрасправног вијећа у поводу жалбе на одређивање екстрадицијског притвора. Но, на том суду нису жељели објавити одлуку прије него је отпреме странкама. Кључни аргумент прихваћене жалбе, како се дознаје, била је чињеница да је Нијазова већ у Русији, као што је тврдила, издржала затворску казну за дјело за које ју је Туркменистан потраживао преко Интерпола. Ту пресуду одвјетница Будак је доставила уз жалбу.

Чланице руске групе Pussy Riot су, заједно с одвјетницом Будак, поручиле у сриједу испред затвора Реметинец да се њиховој ухићеној чланици не може поновно судити јер је своју казну већ издржала у затвору у Русији, а пожалиле су се и на увјете у затвору за које тврде да су гори него у Русији. Министарство правосуђа потом је извијестило да притвореној чланици скупине Pussy Riot нису ускраћена људска права те да ће, када заприме податке о конкретном случају, поступити у оквиру својих надлежност.

Извор: Т Портал, Хрватска

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.