ВАР, уједињени навијачи и неки нови клинци
20. септембра, 2021.
Цијепање СПЦ као посљедњи стадијум распада Југославије
20. септембра, 2021.
Прикажи све

Невиђена доминација орлова

Селектор одбојкашке репрезентације Србије Слободан Ковач је након пораза од Пољске са 3:0 у борби за бронзу на Европском првенству истакао да му је тешко пао изгубљен меч али да нема шта да замери играчима, јер су се борили колико су могли.

Србија је бранила европско злато, али је турнир завршила без медаље. Упркос поразу од “азура” у полуфиналу и овог, за треће место од Пољака, “плава чета“ ће задржати епитет најбоље селекције 21. века када је турнир за најбољи тим „старог континента“ у питању.

Oдбојкаши Србије, (Фото: Мондо)

Гледајући период од 2001. до 2021. године, на укупно 11 турнира Југославија, Србија и Црна Гора и касније само Србија само два пута није успела да уђе међу четири најбоље, и то 2009. у Турској, када је успала у другој рунди и завршила као пета, те 2015. у Италији и Бугарској, када је заузела седмо место након пораза у четвртфиналу.
Злато је освојено три пута – 2001. у Чешкој, 2011. у Аустрији и Чешкој, као и 2019, када је турнир одржан у Француској, Словенији, Белгији и Холандији, четири пута је освојена бронза, док је само једном, и то 2003. репрезентација остала без медаље пошто је у Немачкој завршила као четврта.

Ово укратко значи да је Србија Европско првенство поразом на последњих 20 година завршила тек једном, 2003. године. Од тад па до шампионата 2019. године, сваки улазак у полуфинале значио је и медаљу, а освојено их је укупно седам.
Највећи „такмаци“ Србији у том периоду биле су селекције Италије и Русије – обе имају по шест медаља (Италија два злата, три сребра и бронзу, Русија два злата, два сребра и две бронзе). Италијани су уједно шест пута били међу четири најбоље, док је Русија све до 2021. године била изједначена са Србијом са осам полуфинала, али је поразом од Пољске у четвртфиналу 3:0 остала без места, па ће изабраници Слободана Ковача остати усамљени на првом месту.

Овогодишњи шампиони Европе је екипа Италије након што су у нестварно узбудљивом и неизвесном финалу били бољи од Словеније.
Победим од 3:2 у сетовима репрезентација са Апенинског полуострва дошла је до своје седме златне медаље на Европским првенствима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *