УН: Стигла ера глобалног кључања
27. јул, 2023.
Немачка привреда је у „техничкој рецесији“
27. јул, 2023.
Прикажи све

Нероново позориште је заиста постојало поред Тибра – откопани стубови, позлаћени гипс, грнчарија, пехари…

Неронов театар, (Фото: Phys.org)

Неронов театар, (Фото: Phys.org)

Рушевине античког Нероновог позоришта откривене су испод врта будућег објекта Four Seasons у близини Ватикана. Луксузни хотел који чека на отварање у Риму, има „добру базу“ – археолози су открили да су рушевине Нероновог позоришта, царског позоришта о коме се говори у древним римским текстовима, али никада није пронађено, откривене испод баште будућег хотела. Археолози су вршили ископавања дубоко испод ограђене баште Палацо дела Ровере од 2020. године у оквиру планираног реновирања ренесансне зграде са фрескама.

Палацо, која заузима градски блок дуж широке Виа дела Концилиазионе, која води до Трга Светог Петра, дом је древног ватиканског витешког реда који je изнајмио простор за хотел како би прикупио новац за хришћане. Новински извештаји наводе да ће хотел бити отворен на време за јубилеј Ватикана 2025. године, када се очекује да ће око 30 милиона људи и ходочасника похрлити у Рим.

Званичници су поздравили налазе из ископавања као „изузетне“, с обзиром на то да пружају редак поглед на слој римске историје од Римског царства до 15. века. Међу открићима су пехари у боји стакла из 10. века и комади грнчарије који су необични јер се тако мало зна о овом периоду у Риму. Марција Ди Менто, главни археолог локалитета, приметила је да је раније пронађено само седам стаклених путира из тог доба, а да је ископавањима овог локалитета пронађено још седам.

Поред тога, археолози су пронашли мермерне стубове и гипсане фигуре украшене златним листовима, што их је довело до закључка да је Нероново позориште о коме се говори у текстовима Плинија Старијег, древног римског писца и филозофа, заиста било тамо, лоцирано на месту недалеко од Тибра.  Званичници су рекли и да ће преносиви антиквитети бити премештени у музеј, док ће рушевине саме позоришне структуре бити поново покривене након што се све студије заврше.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *