Рат и капитал(изам): Ма да ли је Ремарк заиста живио?
7. март, 2023.
Јаков vs. Мило ‒ на Белведеру
8. март, 2023.
Прикажи све

Немања Видић: Жеља ми је да се ставим у службу српског фудбала

Немања Видић; фото: reprezentacija.rs

Легендарни српски фудбалер Немања Видић кандидат је за председника Фудбалског савеза Србије. Он је говорио у емисији „Око магазин“ на РТС-у.

Славни ас Манчестер јунајтеда је открио планове и идеје како жели да изгледа фудбал код нас.

За почетак је објаснио који је разлог повратака у домовину, с обзиром на то да је дуго година у иностранству.

– Живео сам 18 година у иностранству, деца су ми рођена тамо. Вратио сам се пре свега због њих, да знају одакле су им корени – рекао је Видић на почетку обраћања.

Потом је открио зашто је одлучио да се кандидује за председника ФСС.

– Врло лако су се у Србији добијале дипломе, могао сам и ја на тај начин, али сам се одлучио да знање стекнем на Универзитету у Лиможу, под покровитељством УЕФА. У последњем периоду сам доста коментарисао ситуацију у српском фудбалу, али сам схватио да моје речи у том тренутку нису имале тежину и да се ништа не мења. Хтео сам себе да понудим као решење. Радио сам са великим именима током каријере, а жеља ми је да своје исксутво, своје име и презиме и контакте које имам у свету ставим у службу српског фудбала.

Потом је говорио и како је изабрао чланове тима који ће сарађивати са њим уколико постане први човек нашег фудбала.

– Верујем да Фудбалски савез треба да се професионализује, да будемо транспарентни, да едукујемо будуће тренере и функционере. Да бих све то постигао, морао сам да бирам тим људи који ће ми у томе помоћи. Тачно је да има људи из сета бизниса и банкарског система.

Ту је Бранко Милутиновоић из „Нордеуса“, упознали смо се на УЕФА мастеру, тамо је био предавач. Оставио је нам мене изузетно јак утисак. Раузмео сам како је створио своју компанију, баш онако како желим да се наш Фудбаски савез развија – казао је Видић, који је потом додао:

– Знам у ком правцу желим да идемо. Потребни су ми људи да ми помогну на том путу. То су друштвено одговорни људи, патриоте, који „про боно“ желе да помогну фудбског савезу. Морам да нагласим да је у мом тиму и Славољуб Муслин, човек који се 30 гоидна бави тренерским послом, који може да уједини тренер, који ће учествовати у прављењу плана и програма развоја српског фудбала. Морамо сви да ставимо своје знање, да сви радимо у истом смеру, а то је оздрављење српског фудбала.

Причао је и о резултату Србије на Мундијалу у Катару.

– Причао сам на ту тему и упозоравао сам на проблеме који су се остварили. Ја не желим да причам о њима, већ да нудим решења. Морамо да кажемо да су биле и позитивне ствари на Светском првенству. Постигли смо више голова и од Бразила и од Швајцарске. Постојао је проблем у балансу између напада и одбране и то морамо да поправимо пред нове квалификације. Бранимо се тимски и не можемо говорити о једном играчу. Верујем да је селектор Стојковић обратио пажњу на то, он се годинама бави тим послом.

Није крио да би волео да види Стефана Бајчетића у дресу Србије.

– Не бих се бавио именима, морамо системски да се бавимо стварима. Раније смо имали ситуације где су играчи бирали да ли ће играти за Аустрију или Шпанију. Морамо да схватимо да ће се то десити и у будућности. Много наших људи је отишло у иностранство. Мора се оформити скаутинг служба и трудити се да наши играчи од ранијег доба заиграју за наше репрезентације. Волео бих да Стефан Бајчетић заигра за нашу репрезентацију. Фудбалски савез мора да буде сервис клубовима и регионима, али исто тако да поставља правила. Кад то буде случај, ми нећемо имати проблем са тим играчим да наступају за Србију.

Легенда Јунајтеда је открио да је аполитичан, а исти је случај са људима у његовом тиму.

– Фудбалски савез треба да прати политику државе Србије и да чува државни интерес. Ако имамо људе који могу да подрже тај интерес, било да су политичари или не, добродошли су. Сви људи су у мом тиму аполитични. Такав је случај и са ном, не желим да припадам ниједној политичкој партији. Желим да понудим контакте и знање, да све то ставим у сврху фудбала у Србији. Треба да ставимо најбоље и најквалитније људе, ја сам само капитен тог тима. Понашањем сам кроз читаву каријеру показао да сам тимски играч, тако ће бити и овога пута.

Било је речи и о Црвеној звезди, клубу у којем је оставио велики траг.

– Дуго сам био у иностранству и не можемо побећи од чињенице да сам бољи део каријере одиграо у Јунајтеду. Ја сам емотивно уз Звезду. Ту сам и желим да помогнем. Желим да будем решење, а не део проблема. Оно што сам приметио када сам се вратио јесте да се делимо на Србе из Црне Горе, Србе из Босне, Србе са Косова, Србијанце, навијаче Звезде или Партизана, политичке партије. Мислим да фудбал може да уједини. Да дођемо и навијамо за Србију. Све ћу урадити да створимо поверење у народу да радимо у интересу нашег фудбала.

Видић је открио и да је у добрим односима са првим човеком УЕФА, Александром Чеферином.

– У одличним сам односима са Чеферином, мислим да ради феноменалне ствари за фудбал, пре свега за источну Европу. Много већи новац долази у мање клубове и савезе. Треба да црпимо ресурсе које нам УЕФА константно нуди. У Чеферину ћемо имати партнера, не само у њему, већ и Зорану Лаковићу, дефинитивно сам убеђен да ће нам биит подршка, као што је и био у прошлости.

За крај је открио шта мисли о Драгану Џајићу.

– Када сам ја долазио у Звезду са 15 година он је био председник. Има моје поштовање и наш однос се неће променити ко год победи 14. марта – закључио је Видић.

Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *