Чеси најављују да ће „спалити све што могу”
23. јуна, 2022.
Више од осам милиона људи напустило Украјину
23. јуна, 2022.
Прикажи све

Навијачи бијесни: Дрес Србије изгледа као реплика Црне Горе или Сјеверне Македоније (ФОТО)

ФОТО: АП/Darko Vojinovic

Фудбалска репрезентација Србије ће на Светском првенству у Катару играти у потпуно новим дресовима, а недавно је на друштвеним мрежама процурило и како ће изгледати прва гарнитура.

ФОТО: АП/Darko Vojinovic

Србија ће имати црвену гарнитуру, са златним детаљима. Крстови ће бити распоређени по читавом дресу и неће бити толико упадљиви, а ту је и нови грб репрезентације који је недавно представио Фудбалски савез Србије, на коме су традиционални мотиви: двоглави бели орао, оцила, љиљани, црвени штит…

– Двоглави бели орао датира још из доба Немањића, а симбол је преузет из Византије. Налази се на црвеној позадини (штиту), што симболизује храброст и некадашње српско царство, уз мотиве златне боје. Кроз нашу историју појављивали су се различити типови орлова, а изабрани са грба је један од њих. У средини се налази осмоугаони штит са оцилима и инспирацију је пронашло из грба Краљевине Србије из 1882. године. Љиљан је један од најучесталијих мотива у хералдици. Код нас их срећемо из доба Немањића (грбови, круна, новац), а њихов симбол ослања се на стихове из Старог и Новог завета и на култ Богородице. Љиљане су од нас преузели Котроманићи, па су одатле потом увели и у Босну. Идентични љиљани са грба репрезентације налазе се и на садашњој застави и грбу Републике Србије – навео је ФСС.

Иако се дрес појавио на друштвеним мрежама још пре месец дана, тек сада су навијачи кренули да изразују незадовољство. Неки пишу да нови дрес изгледа као реплика дреса Црне Горе или Северне Македоније, док други говоре да је благи ужас и да се надају да је све шала.

Разлог је што је грб потпуно другачији, али и што на дресу има жутих детаља на рукавима и одмах испод браде. Појединце чак подсећа на дрес Пољске и истичу да никада „орлови“ нису наступали у таквој опреми.

Ипак, све ус вему најважније је како ће Србија играти у Катару, а дрес као дрес. Надамо се за почетак проласку из групе у наредну фазу такмичења.

Светско првенство почиње 18. новембра, а пулени Драгана Стојковића се налазе у групи са Бразилом, Швајцарском и Камеруном.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.