Србија и Црна Гора у двобоју за одлазак на олимпијске игре
23. јун, 2023.
Премијер Нарендра Моди у Вашингтону – хоће ли Индија наставити да повећава увоз руске нафте
23. јун, 2023.
Прикажи све

Награда „Васко Попа” Тањи Ступар Трифуновић

Тања Ступар Трифуновић, (Фото: Данас)

Тања Ступар Трифуновић, (Фото: Данас)

Жири за доделу награде за поезију „Васко Попа”, која је установљена 1995. године у Вршцу, након три седнице донео је одлуку већином гласова да се високо признање додели Тањи Ступар Трифуновић за збирку песама „Змијштак” (у издању „Архипелага“). Ова збирка састоји се из четири циклуса, „У оштро подне”, „Змијштак”, „Истина је деструктивна справа” и „Испочетка”, кроз које се, по оцени жирија, песникиња креће просторима интимности и љубави, породице и завичаја, историјске позорнице и превирања, и коначно, амбивалентног покушаја да се отвори простор за нови почетак.

„Она полази од најинтимнијег простора љубави, као крхког заједништва на основу кога је још увек могућа пуноћа личног постојања, али који је непрестано угрожен како из унутрашњости тако и из спољашњости. Потом се концентрише на мотив завичаја, по коме читава збирка носи наслов Змијштак, у коме нам даје слику оскудне и осиромашене земље, ‘пусте земље’ у метафоричком и дословном смислу те речи, у коме је живот био и остао непрестана борба…

Песникиња потом прелази на мотиве историјске и политичке динамике актуелне стварности, односно, динамике унутар заједнице на периферији глобалног капитализма, код нас или било где другде на свету, где се се појављују ‘освајачи’ и ‘поражени’, где мерило свакодневног живота носе ‘пристојни грађани’ и ‘предсједникови људи’. Ово је уједно и најснажнији и најопорији циклус… Последњи циклус испитује мотиве краја, смрти, али на опрезан начин и могућност новог почетка”, каже се између осталог у образложењу жирија. Награда ће бити уручена добитници 29. јуна 2023. године, у Градској кући Града Вршца у 12 сати.

Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *