И талибани се морају старати о смећу
2. септембра, 2021.
Митрополит се успиње на часни трон, а диктатор силази са свог профаног
2. септембра, 2021.
Прикажи све

Ко смије нарушити склад литургије у којој учествује 39 владика

Фото: Принтскрин (Острог тв студио)

Смије ли ико у Управи полиције и Агенцији за националну безбједност дозволити себи безочну дрскост да се доведе у питање мир и пуноћа литургије којој ће, како ријетко којој у читавим вјековима наше прошлости, присуствовати 39 епископа хришћанске цркве, предвођених pатријархом Порфиријем.

Није новост да смо за посљедњих 30 година уништили систем вриједности и изгубили мјеру и узусе у много чему и да још нијесмо оздравили од комунизма.

Фото: Митрополија црногорско приморска

Ипак, литругија на којој се устоличава нови митрополит Црногорско приморски, зетски, брдски и скендеријски не смије се довести у питање ни понашањем неког нездравог појединца, а тек не инстриусане и плаћене масе.

На свечаности поводом устоличења новоизабраног митрополита црногорско-приморског Јоаникија присуствоваће 39 епископа, а вјерници ће комплетан догађај моћи да прате преко Радио телевизије Црне Горе.

Како је речено порталу Нова.рс, дан пред устоличење митрополита превиђен је дочек патријарха Порфирија у Саборном храму Христовог васкрсења.

Патријарх први пут као поглавар СПЦ  долази у Црну Гору.

БЕЗ ЗВАНИЦА, УЗ ЕПИСКОПЕ И СВЕШТЕНСТВО

Из Митрополије за Нова.рс истичу да је тридесет девет епископа потврдило долазак на устоличење митрополита Јоаникија и да ће, како то вјековна традиција налаже, свечаност предоводити патријарх Порифирије.

“Уз наше епископе, ту ће бити и епископи из Руске православне цркве, Украјине, Пољске, Бугарске. Доћи ће и представници Јерусалимске патријаршије, Албанске православне цркве”, речено је том порталу из Митрополије.

На литургији поводом устоличења, која ће бити одржана у недјељу, 5. септембра, неће бити омогућено присуство званица како је раније планирано. Умјесто тога, комплетан догађај ће бити одржан под сводовима Цетињског манастира, уз присуство свештеника и епископа.

“Што се тиче учешћа на устоличењу, отказане су све званице. Ту ће бити само позвани епископи, свештеници и поједини представници црквених општина. Због малих димензија цркве Цетињског манастира, предвиђено је да унутар ње буду патријарх и епископи, док ће сви остали бити у порти, где ће бити озвучење и видео бим. Радио телевизија Црне Горе ће директно преносити тај догађај, тако да ће сви медији имати прилику да преузму сигнал и снимке. Скуп је заиста сведен на минимум и то је наш допринос смиривању тензија“, казао је саговорник портала Нова.рс. из Митрополије, поручивши да је било веома тешко донијети такву одлуку.

ТЕШКА ОДЛУКА

“Та одлука је била веома тешка, јер смо свјесни подршке коју је Црква имала током наше борбе на литијима, али видимо да готово сви разумију зашто је она донијета. Зато се спремамо за један догађај који за нас није мања радост, а то је дочек његове светости, патријарха Порфирија”.

Саговорник Нове.рс напомиње да ће дочек патријарха бити одржан у суботу вече од 18 часова на платоу испред Саборног храма Христовог васкрсења, док ће церемонија устоличења новоизабраног митрополита Јоаникија почети у 5. септембра у осам сати ујутру.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *