Шта значи експлоатација литијума
2. децембра, 2021.
Западни Балкан битан део плана ЕУ да се супростави Кини
2. децембра, 2021.
Прикажи све

УЦГ заинтересован за конекцију са врхунским руским научницима

Амбасадор Руске Федерације у Црној Гори Владислав Владиславович Маслењиков састао се са ректором Универзитета Црне Горе Владимиром Божовићем ради успостављања чвршће сарадње између црногорске и руске научне заједнице, подршке размјени наставног особља и студената, и промовисања руске културе и језика.

„На Универзитету Црне Горе смо врло заинтересовани за конекцију са врхунским научницима из Русије, представницима врхунских научних институција, а врло смо заинтересовани и за присуство културе Русије“, казао је ректор Божовић на састанку са амбасадором.

Владимир Божовић, (Фото: Универзитет Црне Горе)

Ректор је указао на ранију веома добру сарадњу са руским универзитетима, посебно на пољу природних наука, говорећи из искуства професора Природно-математичког факултета на којем је већи дио наставног особља докторирао на руским универзитетима.

Маслењиков је, поред сарадње на пољу науке, исказао посебно интересовање за промовисање језика и сарадњу са Филолошким факултетом Универзитета Црне Горе, имајући у виду да црногорски студенти који желе да студирају на руским универзитетима, морају знати језик.

Ове године, додао је Амбасадор, обезбијеђено је 37 стипендија, а очекује се да ће исти број бити обезбијеђен и наредне године.

На састанку је учествовала и проректорица за интернационализацју проф. др Сања Пековић која је указала да Универзитет Црне Горе има билатералну сарадњу са 10 универзитета Русије. Она је исказала наду да ће билатерална сарадња бити успостављена и на националном нивоу, што би умногоме поспијешило размјену студената и наставника.

Институције са којима Универзитет Црне Горе има сарадњу су: Келдyсх институт примијењене математике, Московски државни универзитет М.В. Ломоносов, Европски институт ЈУСТО, Москва Државни универзитет у Тули, Политехнички универзитет у Санкт Петербургу, Московски Архитектонски институт (МАРХИ), Државни универзитет за радио инжењерство, Московски државни универзитет за економију, статистику информатику, Белгородски државни технолошки универзитет В.Г. Шухова и Руски Нови Универзитет.

Утврђивањем праваца даље сарадње на пољу културе, образовања и науке, на састанку је закључено да је сваки помак на пољу сарадње, на обострану корист, од изузетног значаја.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *