УЦГ заинтересован за конекцију са врхунским руским научницима
2. децембра, 2021.
Осам породица из Турске под заштитом Косова
3. децембра, 2021.
Прикажи све

Западни Балкан битан део плана ЕУ да се супростави Кини

Заставе ЕУ и Кине, (Фото: China Daily)

Више од 3.000 дана након што је председник Си Ђинпинг изнео план 2013. да масовно инвестира у критичну инфраструктуру попут железнице и лука које повезују Кину са остатком света, званичници ЕУ су коначно смислили алтернативну шему.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен ће у среду открити европску контру Сијевој иницијативи Појас и пут (БРИ) и објаснити како ће ЕУ покушати да изврши утицај на верзију Пута свиле 21. века.

Велика идеја која стоји иза европске стратегије Global Gateway је да се до 2027. мобилише до 300 милијарди евра јавних и приватних средстава за финансирање инфраструктурних пројеката ЕУ у иностранству. То значи изградњу инфраструктуре следеће генерације као што су каблови са оптичким влакнима, 5Г мреже и постројења зелене енергије у свету у развоју, истовремено покушавајући да се такмичи са Кином у транспортним објектима, као што су аутопутеви и аеродроми.

Заставе ЕУ и Кине, (Фото: China Daily)

То је далеко што се тиче игрица сустизања.

Чак и ако се приватни инвеститори придруже, план потрошње ЕУ је далеко испод онога што се процењује да Кина искашљава, а Пекинг је купио свој пут да утиче са предностима првог покретача у земљама од Грчке до Шри Ланке. ЕУ се може похвалити да је њена главна продајна тачка већа транспарентност и виши стандарди заштите животне средине од Кине, иако то не иде увек добро код многих потенцијалних партнера, који преферирају непрозирне кинеске послове.

План Комисије, чији је нацрт имао увид у POLITICO-ов бриселски приручник, неће укључивати списак пројеката које треба одмах предузети, што је изазвало критике неких званичника из ЕУ и земаља чланица, који позивају на конкретније дефинисан одговор на кинеску реакцију. иницијатива више од 13.000 пројеката у 165 земаља.

„То није ништа друго до писмо намера, политичка изјава“, рекао је један званичник ЕУ. „Шаље снажну поруку Кини наглашавајући демократију и вредности, али треба више да се уради да би се они заиста применили.

Инвестиције у инфраструктуру, или повезаност, постале су кључно бојно поље за геополитички утицај, пошто је Кина проширила свој стратешки домет на делове Африке, Азије, Латинске Америке и Европе. Критичари, међутим, кажу да је Пекинг створио зависност од дуга у земљама у распону од Пакистана до Црне Горе, при чему су многи пројекти такође недостајали у смислу одрживости. Експерти за обавештајне службе, попут шефа британског МИ6 Ричарда Мура, упозоравају да Појас и пут такође ствара „замке података“ прикупљањем критичних података из друштава широм света.

Најновија акција ЕУ део је ширег међународног одбијања. Амерички председник Џо Бајден и други лидери из групе водећих економија Г7 ове године су се посветили другој визији великих инфраструктурних пројеката под називом Изградимо бољи свет.

Џозеф Бајден, (Фото: Архива)

Вон дер Леин-ин план укључује 135 милијарди евра улагања у оквиру постојећег фонда за одрживи развој, као и до 18 милијарди евра грантова у оквиру других програма спољне помоћи ЕУ. Она ће такође најавити 145 милијарди евра „планираних обима инвестиција“ других европских институција за финансирање развоја.

Истражујући Пекинг, нацрт плана ЕУ каже: „Без одговарајуће транспарентности, пројекти добре управе и високих стандарда могу бити лоше одабрани или осмишљени, остављени недовршени или коришћени за подстицање корупције“.

Вредности ЕУ у ланцу вредности

Нова стратешка визија Европе и даље је патуљаста од кинеске потрошње. Укупни трошкови Пекинга за БРИ могли би да се повећају на 1,2 до 1,3 билиона долара до 2027. године, према Морган Стенлију, иако је недавно било наговештаја да би кинеска шема могла да губи замах због страха од корупције и превисоких цена.

За ЕУ, суштина питања је да ли политичари могу да убеде приватна предузећа да се придруже и стратешки инвестирају на ефикасан начин као што су то учинили кинески званичници, уз великодушност и моћ државног модела.

Успех Пекинга са БРИ делом лежи у чињеници да су комерцијалне банке у државном власништву део игре, омогућавајући компанијама да предузму чак и политички или комерцијално ризичне инвестиције.

Реинхард Бутикофер, водећи посланик ЕУ за кинеска питања, рекао је да ће ЕУ морати да ангажује пословну заједницу. „За разлику од Кине, ми не наређујемо предузећа, ми смо партнери са њима“, рекао је он. „До краја следеће године требало би да буду у току пројекти у различитим регионима света.

Урсула Вон Дер Лејен на аконференцији Global Gateway-а, (Фото: GZero)

ЕУ ће нагласити потребу да се партнерске земље придржавају правила као што су добро управљање и транспарентност — истих захтева који су многе од ових земаља у развоју навели на кинеска улагања без обавеза.

Неки се надају другачијем резултату овог пута, пошто је модел „појаса и пута“ сада боље схваћен. „Уместо да државама направи понуду коју не могу да одбију, ЕУ ће им дати понуду коју неће желети да одбију. То је највећа разлика између Глобалног пролаза и Појаса и пута“, рекао је Бернд Ланге, председник Комитет за међународну трговину Европског парламента.

Инсистирајући да се обећање Европе од 300 милијарди евра не сме нањушити, Џонатан Хилман, сарадник у Центру за стратешке и међународне студије и аутор две књиге о Иницијативи Појас и пут, рекао је да би потрошња ЕУ могла да буде „упоредива“ са финансијским средствима Пекинга приврженост. Он је додао да би план ЕУ могао бити атрактиван из еколошких разлога.

Заседање Европског парламента у Стразбуру, (Фото: Блумберг)

„Неке од компаративних предности Global Gateway-а укључују веће еколошке стандарде“, рекао је Хилман. „Видели смо случајеве где су се локалне групе, као у Кенији… мобилисале против кинеских пројеката јер немају исте еколошке стандарде.

У међувремену, пословни лобији инсистирају на томе да план ЕУ не би требало да значи одгуривање Кине. Одговарајући на нацрт стратегије Global Gateway-а, лобистичка група BusinessEurope је рекла да ЕУ треба да настави да „сарађује са Кином на одређивању приоритетних коридора како би се спречила могућа уска грла и транспортна ограничења“.

„Политички контекст ЕУ и Кине тренутно није најбољи, али морамо да задржимо дијалог и сарадњу у областима у којима то има смисла са економске, али и геополитичке тачке гледишта“, рекла је Луиса Сантос, заменица генералног директора групе.

Поделе унутар

Не морате да путујете предалеко да бисте пронашли присталице кинеске инвестиционе иницијативе. У ствари, у ЕУ има неких упорних навијача.

Грчка лука Пиреј, један од најпрометнијих контејнерских терминала на Медитерану, има кинеског државног COSCO-а као свог главног акционара, а Пекинг је стално поздравља као постер „Појаса и пута“.

У разговору са кипарским председником Никосом Анастасијадесом у уторак, кинески Си је рекао: „Економски, [Кина и Кипар] су имали ефикасну сарадњу у енергетици и телекомуникацијама и партнери су у „Појасу и путу“. Земља је у партнерству са Пекингом за уговор од 290 милиона евра за изградњу пројекта терминала за течни природни гас.

Никос Анастасијадис, (Фото: Атенс тајмс)

У међувремену, иницијатива ЕУ Global Gateway такође садржи референцу на „сигурне комуникационе системе засноване на свемиру“, ембрионалну шему коју је промовисао комесар за унутрашње тржиште Тијери Бретон, а која би ЕУ вратила телекомуникациону сателитску констелацију која ће се супротставити SpaceX-овом Старлинк-у и британском OneWeb.

Идеја је да би таква мрежа могла да се користи за уклањање црних тачака на интернету широм Европе, док исто ради за делове Африке, раније је објаснио Бретон.

Сателитска шема је популарна међу огромним француским ваздушним гигантима, али неке земље — укључујући Немачку — су скептичне по питању тог плана.

„Недостаје стратегија“, рекао је Томас Јарзомбек, немачки посланик који води свемирску политику за садашњу одлазећу владу у Берлину. „Да ли желимо да изађемо на комерцијална тржишта и будемо исплативи, или нам је потребан комуникацијски алат за владе који је максимално сигуран?

„Не можете постићи све, морате донети одлуку“, рекао је Јарзомбек.

Такве критике и одсуство додељених средстава за гурање тог сателитског пројекта, чине мало вероватним да ће велика бриселска свемирска шема ускоро кренути.

Остављајући по страни такве главобоље о подељеним лојалностима и нејасним приоритетима, немачки амбасадор у ЕУ Михаел Клаус је инсистирао да Европа мора да инвестира како би се одржала на међународној сцени.

„Глобал Гатеваи има потенцијал да претвори ЕУ у ефикаснијег геополитичког играча“, рекао је Клаус. „За многе партнерске земље, понуда сарадње засноване на правилима — и вредностима… биће атрактивна алтернатива кинеском појасу и Иницијатива за путеве“.

Stuart Lau, Paola Tamma и Joshua Posaner

Извор: Politico

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *