Урпкос нападу, Руждијев „Град победе“ као тријумф над насиљем
12. јануар, 2024.
НВО Центар реалне политике: Режирана побуна синдиката – вид радикалног политичког дјеловања ДПС-а
14. јануар, 2024.
Прикажи све

Младе у Црној Гори мучи незапосленост и криминал

Застава Црне Горе, (Фото: Архива)

 Млади оцјењују да су кључне области које је потребно развијати у циљу унапређења њиховог положаја образовање (71,2%), отварање нових радних мјеста (61,5%), улагање у културу и културне садржаје (53,8%), затварање казина, кладионица (42,3%).

Застава Црне Горе, (Фото: Архива)

Младима у Црној Гори највећи проблеми су незапосленост, болести зависности, криминал и корупција, образовни систем и лош економски статус, показала је Анализа стања са препоруком за унапређење омладинске политике у Црној Гори, припремљена у оквиру пројекта „Одговорно и солидарно: грађани преузимају иницијативу“, који реализује Фонд за активно грађанство – фАКТ у партнерству са НВО Активна зона и Удружењем родитеља дјеце са тешкоћама у развоју „Зрачак наде“. Да је незапосленост највећи проблем рекло је 51,9 одсто испитаника који су учествовали у истраживању.

– Након незапослености, млади сматрају да су највећи проблеми: болести зависности – коцкање, клађење, алкохолизам, наркоманија (48,1%); криминал/корупција (44,2%); образовање/образовни систем (42,3%) и мале плате/лош економски статус (40,4%). Највећи број испитаника сматра да је Влада одговорна за рјешавање проблема младих (63,5%), затим сами млади у Црној Гори, као и локалне самоуправе (38%). Такође, испитаници сматрају одговорним за рјешавање проблема младих Министарство спорта и младих, као и остале институције (28%) – наводи се у анализи у коју је „Дан“ имао увид.

Млади оцјењују да су кључне области које је потребно развијати у циљу унапређења њиховог положаја образовање (71,2%), отварање нових радних мјеста (61,5%), улагање у културу и културне садржаје (53,8%), затварање казина, кладионица и сл. (42,3%). Када је у питању упознатост младих са законодавним и стратешким оквиром за младе у Црној Гори, истраживање је показало да је мање од половине младих (42,3%) упознато са постојањем закона и стратегије који се баве младима. Дакле, млади нијесу у довољној мјери упознати са законодавним и стратешким оквиром који се односи на њих, нити познају механизме који су им на располагању за учешће у доношењу одлука. То указује да млади морају имати значајнију улогу у креирању омладинских политика и да је потребно у већој мјери промовисати омладинске политике и подстицати омладински активизам у циљу креирања јавних политика које одговарају њиховим потребама – пише у анализи.

Милан Секуловић

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *