Ко је (већи) навијач?
21. новембра, 2021.
Љубодраг Стојадиновић: Рушење
22. новембра, 2021.
Прикажи све

Митрополит Јоаникије: Славе славимо отмено и скромно, поштујући здравствене мјере

Владика Јоаникије (Фото: Митрополија црногорско приморска)

У недјељу на празник Св. Архангела Михајила, Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је служио литургију у цетињском Манастиру.  Митрополит је рекао да нам је пандемија короне помогла да се вратимо слави на прави начин.

“Слава није у томе да има што више јела и пића и што више гостију и уживања, него што више вјере, што више љубави, што више доброте, али, богме, све и са одређеном мјером и скромношћу. Наше славе су биле господствене и отмене. Није било напијања, препијања и преједања. Славило се да све буде свето и честито и миломе Богу приступачно”, истакао је Митрополит Јоаникије.

Казао је да обичај крсне славе морамо одржати и у временима ове заразе. “Да се крсна свијећа не претули, да кум кума не заборави, да пријатељ пријатеља не заборави, да се видимо и чујемо иако треба поштовати епидемиолошке мјере”, казао је Митрополит Јоаникије.

Митрополит црногорско-приморски је рекао да је славу небеску најљепше у нашем народу опјевао Његош у Лучи микрокозма. “То што он поше о служби анђела Божјих потпуно је у сагласности са библијским предањем. А наши вељи критичари, научници, многи од њих, не сви, су говорили да Његош нема никакве везе са Библијом и са вјером… Па су са том причом рушили и цркву на Ловћену. Али, не само у нашем народу, него то је једна од најљепших поема на свјетском нивоу написаних у славу Божју. Сигурно у појединим стварима најљепша”, рекао је Митрополит Јоаникије.

Извор: Светигора

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *