Пад прве банкарске домине?
20. март, 2023.
О анексу европског споразума: Много бирократије око мало великих обавеза
20. март, 2023.
Прикажи све

Миливојевић о Народном покрету за државу: Покрет за бланко подршку Вучићу да одлучује о било чему

Цвијетин Милојевић, (Фото: Diplomacy and Commerce)

Народни покрет за државу видим као покрет за бланко подршку Александру Вучићу да одлучује о било чему, поготово о Косову, изјавио је у интервјуу ФоНету политички аналитичар Цвијетин Миливојевић

Цвијетин Милојевић, (Фото: Diplomacy and Commerce)

Истраживања показују да је више од 80 одсто грађана против уласка у Европску унију (ЕУ), ако је услов за то одрицање од Косова, указао је Миливојевић у серијалу Квака 23 и оценио да се то не може променити на основу једне политехнократске могућности да неко преуми грађане, макар то био и Вучић.

Када је реч о народном покрету, како је напоменуо у разговору са Зораном Секулићем, требало би имати у виду и да унутар саме Српске напредне странке (СНС) очигледно постоји више табора, међу којима је најгласнији онај који мисли да је за Србију најбоље оно што Вучић одлучи.

Насупрот томе, унутар СНС све више главу дижу још два табора, један који сматра да треба признати Косово и окренути се НАТО, док је други за Русију, што показује да ту нема никакве идеологије.

Ако имате странку којој је једина идеологија Александар Вучић, онда долази до засићења, протумачио је Миливојевић и оценио да је СНС на претходним изборима достигла зенит.

Како је објаснио, њен лидер зато мора да прави нешто шире, нешто што није обично ребрендирање странке, него покушај прављења нечега налик некадашњем Социјалистичком савезу радног народа.

У сваком случају, Миливојевић мисли да Вучић има потребу да побегне од одговора на питања о чему је то преговарао у дијалогу са Приштином, шта је прихватио, ако је прихватио, али и на суштинско питање – откуд му мандат да било шта прихвата или не прихвата?

Према његовом виђењу, Вучић нема мандат Владе Србије да одлучи о било чему, као што ни Влада нема мандат да одлучи о било чему што би била повреда Устава, а одустајање од Косова би представљало управо то.

Александар Вучић (Фото: Ројтерс)

Постоји, међутим, једна ствар коју верујем Вучићу – он је и даље у процесу куповине времена. Он покушава да тај процес дијалога о Косову, у коме ће у једном тренутку морати да буде џа или бу, одложи што је више могуће, нагласио је Миливојевић.

На основу изјаве америчког изасланика Габријела Ескобара могу да закључим да је Вучићу то делимично успело, оценио је он и подсетио да Американци сада помињу крај године као рок до којег би желели да буде нешто прихваћено.

Ми усред Европе имамо самодршца, што не смета онима који из ЕУ котролишу дијалог са Приштином, нити америчкој страни, као некој врсти надрипосредника, јер им је Вучић ту да испоручи некакав резултат који се тиче Косова и Метохије, уверен је Миливојевић.

Оцењујући да то у овом тренутку одговара и Вучићу, он сматра врло могућим да се у таквим околностима размишља и о изборима, што би опет било у прилог тези о куповини времена.

Та стратегија не мора да буде лоша, истакао је Миливојевић, који мисли да Србија треба преговара до бесмисла и да из разговора никада не излази, без обзира на то колико понуђена решења била непријатна.

Упитан да ли то значи да се залаже за замрзнути конфликт, он је одговорио да замрзнути конфликт не треба да буде циљ, али да је и замрзнути конфликт бољи од решења преко ноћи.

Ако нема правичног и нормалног решења у којем ће обе стране нешто да добију и много да изгубе, ако дакле нема компромисног решења, онда је бољи и замрзнути конфликт, нагласио је Миливојевић и додао да не треба фаталистички журити.

Према Миливојевићевом ставу, компромис између става Приштине да је Косово независно и става Србије да је Косово део Србије није да је Косово независно, поготово не потпуно независно, на шта се сада иде настојањем да се оно укључи у Уједињене нације (УН).

Косово, Нато и војска, (Фото: Црна Хроника)

Коментаришући изјаве косовског премијера Аљбина Куртија да Заједница српских општина (ЗСО) не може бити нова Република Српска, он је поручио да је боље и не добити ЗСО, ако је то услов да Србија призна Косово и дозволи му улазак у УН.

То, међутим, не значи да ЗСО није добра, има право на непокретну и покретну имовину, има свој буџет и Србија има право да фактички финансира део тог буџета. То значи да би се на неки начин могло зауставити исељавање Срба са Косова, истакао је Миливојевић.

На питање шта би конкретно подразумевао компромис о Косову, он је одговорио да је то нешто између две крајности – нашег и косовског устава, објсшњавањући да решење мора бити на пола пута.

На опаску да Запад убрзавањем решавања косовског проблема, који доживљава као безбедносни ризик за Европу, посебно после руске агресије на Украјину, настоји и да неутралише руски утицај у региону, Миивојевић је узвратио да је легитиман покушај Србије да не буде увучена у сукоб НАТО и Русије.

Увођење санкција Русији у овом тренутку значило би да сте у прокси рату НАТО и Русије стали на страну НАТО, што је такође увлачење у рат. Као што би и да учинимо корак даље према Русији значио то исто, сматра Миливојевић.

Иако много критикује Вучићеву политику, он мисли да је „онај део спољне политике који се тиче украјинско-руског сукоба, ма колико несимпатично било, можда једина могућа мера“.

„Очекивати од Србије да подржи санкције Русији које уводе земље које не признају територијални интегритет Србије било би помало мазохистички“, нагласио је Миливојевић.

Он мисли да технократију у Бриселу занима да „испоручи стабилократију“ у Србији, што заправо значи несмењивост власти и поставља питање колико су пута из ЕУ на озбиљан начин интервенисали када је реч о владавини права, неслободи медија, збора и говора?

Цвијетин Милојевић, (Фото: Данас)

Миливојевића не нервира Вучић, јер то је Вучић, и онај деведесетих и овај сада, али га, иако за себе каже да је проевропски расположен, нервира што из ЕУ за ових 10 година није чуо ни једно опомињање Вучића због тога.

Шта, важно је да испоручи Косово, а није важно како ће се грађани Србије осећати, да ли ће овде са становишта демократије бити нова Белорусија или неће, рекао је Миливојевић.

Како је оценио, њих занима да ли је и колико „Вучић кооперативан у томе што се зове испорука Косова и то је једина прича у овом тренутку“.

Миливојевић је за то да се сачека расплет рата у Украјини, што је много битније за цео свет, и понавља да не треба журити са решавањем косовског проблема, поготово ако то није правично решење.

Поводом запажања да је нешто слично недавно изјавио и амбасадор Русије у Србији, он је подсетио да га је, због ставова о проблему Косова, један део „назови либералних кругова“ у Београду, окупљених око групе Октобар, уврстио на листу руских агената.

Не представљам ниједну политичку странку, не представљам никога, осим самога себе и знање и искуство које имам, пратећи више од три деценије догађаје на унутрашњеполитичком плану у Србији, рекао је он и додао да је у „Русији, пардон СССР, био једном пре више од 30 година, да руски не говори и да ето има алби“.

С друге стране су ови који свакога ко не мисли као они називају ЦИА и НАТО шпијунима, што Вучић и његова пропаганда форсирају и успешно користе, указао је Миливојевић..

„Хвала САД, хвала НАТО“, мурал на Косову, (Фото: Telegraph)

Како је образложио, власт заправо свађа те две опције које би требало да се уједине у борби против недемократског режима и онда се оне баве саме собом.

Осврћући се на поларизацију на јавној сцени, Миливојевић је указао на два прогона људи из медија, помињући Марка Видојковића, који је релоциран због претњи, и Дејана Златановића, који је месец дана у затвору због изјаве која „најгорем случају може да буде вербални деликт“.

Сада и једни и други заправо затварају очи, они који су против Видојковића затварају очи над случајем Видојковић, а они који су против Златановића и те врсте политике, жмуре пред његовим случајем, оценио је Миливојевић и констатовао да се у оба ради о прогону медија и новинара.

Како је нагласио, „овде никога не занима принцип, што је једна дивна ситуација у којој се најбоље сналази онај који је врховни шеф пропаганде у овој земљи“.

Упитан о нападима на лидере десничарских странака, који се противе европском предлогу о Косову, Миливојевић је одговорио да кампање против њих не би било да „неко ових великих Вучићевих медијских и пи-ар саветника из иностранства није израчунао да ће то погодити циљну групу и огадити оне националне странке опозиције коју представљају то троје људи“.

Фонет

Извор: Нова.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *