Жељко Митровић укида “Задругу” на препоруку Вучића
26. мај, 2023.
УЦГ: Панел дискусија: Сајбер хигијена и безбједносна култура у организацијама
26. мај, 2023.
Прикажи све

Мали против великих: спречен улазак инвеститора у Бундеслигу

Навијачи Борусије, (Фото: DW)

Навијачи Борусије, (Фото: DW)

Клубови немачке Бундеслиге нису имали двотрећинску већину за долазак крупних инвеститора. Томе су се противили бројни навијачи и мањи клубови који се боје потпуне комерцијализације фудбала. Улазак једног великог инвеститора у кћерку-фирму Немачке фудбалске лиге (ДФЛ) пропао је због противљења клубова на скупштини чланова у среду (24. мај). Против уласка инвеститора било је једанаест гласова и још пет уздржаних, те тако није било двотрећинске већине. Право гласа у ДФЛ има свих 36 клубова прве и друге Бундеслиге.

У питању је велики пораз руководства чије је оличење шеф надзорног одбора Ханс-Јоахим Вацке, иначе пословођа Борусије из Дортмунда.

Навијачке групе бројних клубова месецима су протестовале против плана о уласку инвеститора, као и увек кад немачки фудбал тежи комерцијализацији и увођењу страног капитала. То је очито определило многе клубове да гласају против.

Милијарде и телевизијска права

Идеја челних људи ДФЛ била је да се телевизијска права за Бундеслигу пребаце новој кћерки-фирми, где би осмину власништва на период од две деценије преузео инвеститор. Како се говорило, три инвеститора су била врло заинтересована за такав дил. То би донело две милијарде евра свежег новца, што би, како је обећавао ДФЛ, допринело маркетингу и атрактивности Бундеслиге у иностранству. Део пара отишао би у инфраструктуру 36 професионалних клубова, који би поделили и око триста милиона евра да њима слободно располажу.

Како су говорили критичари, инвеститор се вероватно не би задовољио само „улогом посматрача“. „Приватни инвеститор ће увек тражити и право да учествује у одлукама, како би штитио и повећавао своју добит“, саопштио је тако ФК Келн, који је био против уласка капитала.

Немачка је, такође због противљења навијача, једина земља са врхунском фудбалском лигом где инвеститори не могу да управљају клубовима. Чувено правило 50+1 каже да инвеститор додуше може да купи и финансира клуб, али да већина гласова у друштву капитала мора остати у оригиналном клубу.

Паре нису проблем?

У једном коментару на порталу недељника Цајт истиче се да су опет победили ватрени навијачи, те да мањи клубови нису нашли интереса да се придруже великима у јурњави за још више новца. „Али и противници инвеститора превиђају да немачком фудбалу фале друге ствари, а не капитал“, пише Цајт.

„Упркос раширеним тврдњама, Бундеслига је финансијски итекако међународно конкурентна. Само Премијер лига има већи обрт. Па ипак, менаџери из Бундеслиге понекад звуче као да њихови клубови имају новца попут клубова из Португалије или Бугарске“, додаје се у тексту.

Као пример се наводи да Ајнтрахт из Франкфурта има веће буџете од новог италијанског првака Наполија, премда су од Наполија убедљиво изгубили у двомечу Лиге шампиона. Но многи посматрачи плаше се да прети подела ДФЛ-а. Бајерн, Борусија и још неки богатији клубови би хтели да иду путем комерцијализације. „Интереси горњег и доњег дома јасно се разилазе. Из тога се може извући само један закључак: ДФЛ је на путу подела“.

Извор: DW

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *