Левент Кемал: Израелска војска напредује на отвореном како би избегла грешке из 2014.
27. новембар, 2023.
Тајне мјере крију тајну злочина
27. новембар, 2023.
Прикажи све

Људи хоће правду и економску шансу

Јаков Милатовић, (Фото: Кабинет предсједника)

За време боравка у Берлину, црногорски председник Јаков Милатовић је дао интервју за ДВ у којем је говорио о важним питањима спољне политике, унутрашњег развоја и регионалне економске сарадње

Јаков Милатовић, (Фото: Кабинет предсједника)

Председник Јаков Милатовић наводи три најважнија спољнополитичка циља Црне Горе: да земља буде кредибилна чланица НАТО, да уђе у ЕУ и гаји добросуседске односе.

У разговору за ДВ, Милатовић каже да би било позитивно ако би се ЕУ коначно покренула у правцу проширења. Он је подсетио да је последња чланица у њу примљена пре десет година (Хрватска 2013) и да је у међувремену на Балкану учињено много позитивних корака.

Он сматра да би „реформски темпо у низу других земаља-кандидата можда био и бржи након уласка Црне Горе у ЕУ“.

И Црна Гора је, откако је дошло до великих политичких промена у земљи 2020, учинила много тога, посебно на плану обнове правосуђа које је, како Милатовић каже позивајући се на извештаје Европске комисије и других међународних партнера, било „политички окупирано“.

Сада је на Црној гори да настави обнову правосуђа и борбу против корупције и организованог криминала, рекао је Милатовић у овом разговору (цео интервју можете погледати као видео испод).

Најважније су институције

Изразивши велико задовољство гостовањем балканских лидера на његовој инаугурацији, Милатовић је рекао да је то слика која је симболички веома јака, јер се „Црна Гора показала као место толеранције, мира и просперитета“.

Свестан напетости на Балкану, председник Црне Горе је додао и да се нада да ће суседи успети да реше проблеме који их коче на путу ка ЕУ, као што је, на пример, проблем између Београда и Приштине.

„Улазак Црне Горе у ЕУ би показао да је проширење живо“

Када је реч о даљем развоју Црне Горе, председник Милатовић сматра да је једна од кључних ствари развој и усавршавање институција, јер „једна јака земља, једна земља-модел, зависи од јаких институција“, а њих успостављају „људи који се старају о јавном интересу, који немају толеранције за корупцију и који су ту да подрже цветање својих заједница.“

Нада у „људе с интегритетом“

Берлински процес је једна од најбољих ствари која се десила у регионалној економској сарадњи у последњих неколико година, сматра Милатовић, и, мислећи на иницијативу Отворени Балкан, додаје да су и „све остале ствари које могу да донесу позитива имиџ региону и промовишу регионалну економску сарадњу – добре ствари“.

У свему томе, Црна Гора је аутентична и може бити „позитивна прича“ са „ефектом преливања на остатак региона“ који од тога може само да профитира.

Упитан за то шта му је највећа нада када је реч о Европи, Милатовић је рекао: „Да ћемо до краја ове године у парламенту постићи политички консензус о именовању нових људи у правосуђу, људи с интегритетом, који би стварно наставили борбу против корупције, организованог криминала.“

„Ја то не могу да учиним. Ја сам мој део борбе одрадио када сам политички поразио људе који су на неки начин окупирали наше правосуђе. Сада је на осталима да ми помогну, да народу Црне Горе улију наду у правду. И у економску конвергенцију, јер на крају крајева постоје само две ствари које људи стварно желе. Желе правду и економску шансу. То је то. Проста ствар“, закључује Милатовић у разговору за ДВ.

мк/сб

Извор: Дојче Веле

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *