Гладијаторски лајк црногорског реиса
7. децембра, 2021.
Григорије: Нападају ме они којима лаж не силази с усана
8. децембра, 2021.
Прикажи све

Кустурица: Једном кад си пустио Рио Тинто као да си војну силу пустио у двориште

Коментаришући тензије изазване суботњим блокадама широм земље, редитељ Емир Кустурица истиче да се Рио Тинто показао као компанија која се показала да је јача од држава.

Фотографија пре и после доласка компаније Рио Тинто. Извор: ПОЛИТИКОН

„Падале се државе у Латинској Америци, радили су шта су хтели у Аустралији и моје искуство говори да је све ово што се дешава отишло предалеко, а да је једини начин да се ти колонијални завојевачи спрече – сједињавање народа и државе у борби против те немани“, рекао је Кустурица.

Он каже да „једном кад си пустио Рио Тинто да започне истраживање као да си војну силу пустио у двориште”, али се истовремено пита и зашто протести који се дешавају данас „нису добили свој замах летос”:

„Одговор је наравно политички. Приближавају се избори, па се онда инсерти из наше реалности убацују у једну добру намеру, а онда настаје општа компликација, па се поставља питање ко ће нас боље заштити од Рио Тинта: да ли ови који претендују да преко екологије преузму власт или актуелна власт“.

Кустурица наглашава да је „чврсто уверен да се за политичку власт треба борити свим легалним средствима, али овде се очигледно укрштају сви они елементи нама познати од пада Милошевићеве владавине”:

„Дакле, нас од Рио Тинта хоће да заштите невладине организације којима управља породица Рокфелер и претпостављам да би они радо истерали и Кинезе одавде, па се поставља логично питање: како можемо да верујемо да Рокфелер финаснира истеривање или заустављање Рио Тинта у Србији. Што би рекли ови на Југу – Ја у то не верујем“, рекао је Кустурица за Новости.

Он подсећа да од Првог српског устанка, који је био аутентичан, „ниједан преврат није постојао у нашој историји којег нису извеле обавештајне службе западних сила, закључно са оним петооктобарским”.

„И још једна сумња и понављање – тешко можемо веровати у то да Рокфелер финансира неке од покретача овог блокирања Србије и да притом има смисла за здрав живот Срба, а он би требало и држави и народу да буде најпречи“, закључује Кустурица.

rs.sputniknews.com

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *